You might also like
Odkąd mam ten przepis, to ja serwuję ją dla swoich gości i zawsze zbieram oklaski. Zachwytów nigdy nie ma końca, więc robię ją z prawdziwą przyjemnością i z dumą stawiam na stole. Do dzieła!
1. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pół piórka. Przełóż ją do miski, dodaj wodę, ocet jabłkowy, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
2. Filety z kurczaka, ugotuj w lekko osolonej wodzie, potem wystudź i pokrój w kosteczkę. Ulubione zioła posiekaj.
3. Ugotowane marchewki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną, obierz je i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka drobno posiekaj. Żółty ser, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4. Sałatkę układaj warstwami w formie: Najpierw warstwa fileta z kurczaka, dociśnij, wyrównaj i wysmaruj majonezem.
5. Potem, warstwa połowy ziół i marynowana czerwona cebula, wysmarowana majonezem.
6. Następnie, starta marchewka, doprawiona solą, pieprzem i wysmarowana majonezem.
7. Kolejna warstwa, to odsączona z zalewy kukurydza (zostaw trochę do dekoracji), wysmarowana majonezem i na koniec żółty ser i białka (zostaw trochę do dekoracji), wysmarowane majonezem. Całość posyp posiekanymi żółtkami.
8. Czas na dekorację: Pomidorki koktajlowe, przekrój na pół i poukładaj jak na zdjęciu.
9. Potem, pokrojone w plastry oliwki, drobno pokrojona papryka i pozostałe starte białka. Środek wypełnij pozostałą kukurydzą. Gotowe!
Przed podaniem, przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Comments are closed.