Pyszne bułeczki japońskie- są delikatne i w szybkim tempie znikają ze stołu.
Rozpłyniesz się nad smakiem pysznych japońskich bułeczek.
Czy lubisz cynamon? Mi ona bardzo smakuje. Poniżej znajdziesz przepis na delikatne bułeczki z dodatkiem cynamonu. Pulchne ciasto połączone z aromatem cynamonu doda rozkoszy Twojemu podniebieniu. Wszyscy domownicy pokochają smak tych bułeczek.
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI:
-
370 gram mąki pszennej do wypieków
-
7 gram suchych drożdży
-
6 łyżek cukru
-
260 gram mleka 3,2%
-
3 łyżki masła
-
2 jajka
-
Pół łyżeczki cynamonu
-
Łyżeczka soli
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Do rondelka wlej 100 ml mleka i 20 gram mąki. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna mieć konsystencje jak pudding. Odstaw na bok, aż ostygnie.
2. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i 2 łyżeczki cukru. Odłóż je na 10-15 minut. Mąkę przesiej i dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj. Na środku zrób dziurę i wbij jajko w temperaturze pokojowej.
3. Dodaj przestudzoną masę z mlekiem oraz przestudzony zakwas z drożdży. Dokładnie ugniataj ciasto. Rób to za pomocą miksera lub jak wolisz ręcznie. Dodaj łyżkę miękkiego masła i ponownie ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
4. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Miskę posmaruj masłem i przełóż do niej gotowe ciasto, następnie odstaw na 1,5 godziny. Po upływie tego czasu powinno podwoić swoją objętość.
5. Do 2 łyżek roztopionego masła dodaj zalecaną ilość cynamonu i cukru. Dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę lub stół i rozgnieć go na płasko tak , aby uzyskać duży placek. Pokrój na 8 takich samych kawałków.
6. Z każdego kawałka uformuj kulkę, następnie rozciągnij aż nabierze owalny kształt. Przygotowanym wcześniej masłem posmaruj każdy kawałek. Do wewnątrz złóż boki , następnie rozwałkuj ciasto i zwiń w rulon nadając kształt bułeczką. Ułóż na papierze do pieczenia, następnie przykryj folią i odstaw na jedną godzinę w ciepłe miejsce.