W sklepie tak dobrych nie kupisz – Delikatne bułeczki na skondensowanym mleku są delikatne jak puch.

Bułeczki z skondensowanym mlekiem? To świetny pomysł! Znikną z Twojego stołu w mgnieniu oka.

Ten przepis jeszcze nigdy nie zawiódł mnie i mojej rodziny. Serdecznie zapraszam i zabieramy się do gotowania!

Co będziemy potrzebowali?

Składniki na bułeczki:

  • 400-420 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 7 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g cukru
  • 30 g mąki
  • 15 g masła

Przygotowane? To teraz czas na gotowanie!

Do miski wlewamy ciepłe mleko wraz z 1 łyżką stołową cukru. Dodajemy jeszcze drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Do naszego roztworu wsyp 3 łyżki przesianej mąki. Wszystko znowu mieszamy i pozostawiamy na 20-30 minut.

Bierzemy do rąk nasze jajko i wbijamy je do miski, następnie dodajemy sól, cukier i stopione wcześniej masło. Teraz łączymy obie te mieszaniny ze sobą. Pamiętaj, aby wszystko dokładnie razem wymieszać, aby powstała gładka konsystencja.

Następnie powoli, małymi porcjami, wsypujemy resztę mąki i olej. Warto wziąć tutaj szpatułkę, która ułatwi nam dalsze mieszanie składników. Gdy już wszystko mamy wymieszane, posypujemy nasz blat mąką i przekładamy ciasto na stół. Ugniatamy je w rękach, aż przestanie nam się kleić.

Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej nasze ciasto. Istotną rolę ma tutaj folia, którą przykrywamy miskę. W ten sposób ciasto szybciej nam urośnie. Tak przygotowaną misę kładziemy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Po upływie tego czasu, wygniatamy ponownie ciasto w rękach i odstawiamy na kolejne 30 minut. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę, wygniatając dłońmi masło, cukier i mąkę. Bierzemy nasze ciasto i dzielimy je parzyście na części. Następnie tworzymy kuleczki, które przykrywamy folią na 10 minut.

Teraz do bułeczek będziemy nakładali nadzienie. Ugotowane skondensowane mleko nakładamy na spłaszczoną kulkę, a krawędzie zwijamy do góry. W ten sposób wyjdzie nam piękna bułeczka z nadzieniem. Ostatnim elementem przepisu jest ich upieczenie. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy je folią i pozostawiamy na 20 minut.

W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Aby nasze bułeczki uzyskały piękny złocisty kolor, smarujemy je jajkiem z wodą. Na koniec dodajemy kruszonkę. Nasze bułeczki pieczemy przez 20-25 minut. Życzymy Smacznego!

error: Content is protected !!