Mój przepis na wszystkie okazje. Bułeczki twarogowe po turecku – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Szybkie i proste w przygotowaniu bułeczki po Turecku bez drożdży. Ich niesamowity smak sprawia, że znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Delikatne twarożkowe nadzienie idealnie komponuje się z ciastem. Zapraszam do gotowania.

Składniki, które będziemy potrzebować:

  • 60 gram oleju słonecznikowego
  • 12 gram proszku do pienienia
  • 430 gram mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml kefiru
  • 15 ml octu
  • 250 gram bryndzy

Do miski wlewamy kefir, ocet, dodajemy jeszcze sól i cukier. Wszystko razem mieszamy. Najlepiej sprawdzi się tutaj trzepaczka, która pozwoli nam szybciej wymieszać ze sobą składniki. Do naszej mieszaniny dodajemy 1 żółtko i 2 białka. Teraz przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i porządnie wygniatamy ciasto.

Poprzez to, stanie się ono pulchne i delikatne. Ciasto dzielimy na równe części. Aby sobie pomóc, robimy tak zwany wałek z ciasta, dzięki czemu kawałki wyjdą równe.

W między czasie w misce mieszamy ser z jajkiem, to będzie nasze nadzienie. Nasz blat obsypujemy mąką, bierzemy kawałek naszego ciasta i rozwałkowujemy je na okrągły malutki placek. Na sam środek dajemy nasz farsz. Ciasto składamy tak, jakbyśmy robili pierogi, czyli rogi naszego placuszka przyciągamy do siebie i zagniatamy.

Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia przekładamy nasze bułeczki. Na koniec smarujemy je białkiem i nacinamy każdy z kawałków.

Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach na około 30 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!