Nie sądziłam, że to takie proste. Domowy chleb w godzinę. Bez drożdży i zakwasu.

Pieczenie domowego chleba kojarzy Ci się z trudnym i długotrwałym procesem? Nic bardziej mylnego!

To świetna opcja na zdrowy i pożywny posiłek dla całej Twojej rodziny. To Ty wybierasz wszelkie dodatki, więc masz 100% pewności, że będzie idealny i taki, jak sobie tylko wymarzysz.

Jakie walory dla zdrowia niesie za sobą wybór domowego pieczywa zamiast tego dostępnego w sklepie?

Przede wszystkim wartości odżywcze. W 100g domowego wypieku znajduje się zaledwie 117 kcal! Będzie on więc idealną alternatywą dla osób dbających o swoją masę ciała.

Ciemny żytni chleb, szczególnie, gdy dodamy do niego jeszcze otręby, poprawi także pracę jelit i oczyści naczynia krwionośne. Jeśli chcesz zapobiec otyłości, bądź chorujesz na cukrzycę, takie śniadanie będzie idealną opcją dla Ciebie!

Przygotowując domowy chleb masz pełne pole do popisu i możesz przygotować go na rożne sposoby. Pomożemy Ci i pokażemy ten najłatwiejszy i najszybszy.

Przepis na kefirowy chleb żytni

Składniki:

  • 200 ml kefiru,
  • 220 g mąki żytniej,
  • 40 g otrębów (mogą być owsiane, żytnie, orkiszowe lub inne, które lubisz),
  • 2 łyżki oleju roślinnego, najlepiej oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki sody
  • nasiona lnu, dyni lub inne ulubione,
  • olej do posmarowania formy,

Wymieszaj kefir, sok z cytryny i sodę. Następnie dodaj sól, cukier i mieszaj aż o rozpuszczenia składników. Wlej oliwę i dosyp otręby i nasiona lnu. Mąkę przesiej do powstałej prędzej mieszanki i wyrabiaj ciasto rękoma.

Powinna powstać zwarta, nieco kleista bryła. Wysmaruj formę do pieczenia olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i piecz 40-60 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, chleb powinien być zarumieniony i chrupiący.

SMACZNEGO!

Tak przygotowany chleb jest nie tylko zdrowy i pożywny, ale co najważniejsze, wspaniały w smaku! Dzięki temu, że nie musisz przygotowywać do niego domowego zakwasu lub czekać, aż drożdże zaczną pracować, zaoszczędzisz mnóstwo czasu.

Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by wypróbować przepis na pyszny chleb na kefirze już dziś!

error: Content is protected !!