Chrupiące bułeczki z nadzieniem, gotowe w 20 minut- potrzebny będzie jogurt i ser.

Smak i wygląd bułeczek będzie lepszy niż te ze sklepu. Jedyne 20 minut, a bułeczki będą gotowe.

Zjesz je nie tylko na śniadanie, ale także przez resztę dnia będą rewelacyjne. Delikatne bułeczki ze smacznym nadzieniem.

 

Przygotuj:
  • 60 ml wody
  • 120 gram jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 350 gram mąki
  • 25 gram masła
  • Olej
  • Serek śmietankowy
  • Nasiona sezamu
  • Jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • Po jednej łyżeczce soli, proszku do pieczenia, soku z cytryny i cukru.
  • Ewentualnie ulubione zioła

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlej jogurt naturalny, wodę ,a następnie olej. Dodaj łyżeczkę soli, sok z cytryny, łyżeczkę cukru i białko, dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki.

 

2. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do miski. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj miękkie masło i dalej mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

3. Do serka dodaj posiekane zioła. Po upływie 10 minut, wyjmij ciasto i uformuj z niego rulon, następnie przekrój na mniejsze części w odstępach kilku centymetrów.

4. Z pokrojonych kawałków ciast, uformuj placuszki, a na brzegu połóż nadzienie , zwiń tak ciasto aby powstała kulka.

5. Na blachę wyłóż papier i połóż na nim bułeczki. Żółtko wymieszaj z olejem i posmaruj nim bułeczki.

 

6. Posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Życzę smacznego!
error: Content is protected !!