Chrupiące bułeczki z nadzieniem, gotowe w 20 minut- potrzebny będzie jogurt i ser.
Smak i wygląd bułeczek będzie lepszy niż te ze sklepu. Jedyne 20 minut, a bułeczki będą gotowe.
Zjesz je nie tylko na śniadanie, ale także przez resztę dnia będą rewelacyjne. Delikatne bułeczki ze smacznym nadzieniem.
Przygotuj:
-
60 ml wody
-
120 gram jogurtu naturalnego
-
50 ml oleju słonecznikowego
-
350 gram mÄ…ki
-
25 gram masła
-
Olej
-
Serek śmietankowy
-
Nasiona sezamu
-
Jajko (żółtko i białko oddzielnie)
-
Po jednej łyżeczce soli, proszku do pieczenia, soku z cytryny i cukru.
-
Ewentualnie ulubione zioła
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej jogurt naturalny, wodę ,a następnie olej. Dodaj łyżeczkę soli, sok z cytryny, łyżeczkę cukru i białko, dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki.
2. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do miski. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj miękkie masło i dalej mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
3. Do serka dodaj posiekane zioła. Po upływie 10 minut, wyjmij ciasto i uformuj z niego rulon, następnie przekrój na mniejsze części w odstępach kilku centymetrów.
4. Z pokrojonych kawałków ciast, uformuj placuszki, a na brzegu połóż nadzienie , zwiń tak ciasto aby powstała kulka.
5. Na blachę wyłóż papier i połóż na nim bułeczki. Żółtko wymieszaj z olejem i posmaruj nim bułeczki.
6. Posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.