Dzielę się przepisem na ekspresowe ciasteczka z przepisu mojej teściowej – szybko i pysznie.

  Składniki:

  • 300 g kwaśnej śmietany,
  • 250 g margaryny,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki.

Margarynę ogrzewamy do temperatury pokojowej, a potem całość miażdżymy na papkę. Mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę dodajemy do margaryny.

Całość mieszamy bardzo dokładnie (można mikserem), aby stworzyć z tego jednolitą masę, która nie powinna kleić się do rąk. Uwaga! Wyrobiona masa powinna być miękka w dotyku. Bierzemy wałek i całe ciasto rozwałkujemy, ale należy pilnować, aby całość nie była za cienka. Potem wycinamy ciasteczka przy pomocy form lub też przy pomocy szklanki.

Tak wycięte ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na maksymalnie kwadrans.

Należy kontrolować ich stan, aby ich nie przypiec. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub nawet zwykłym cukrem, aby ich smak był jeszcze lepszy. Smacznego!

error: Content is protected !!