Ciasto bounty- rewelacyjnie smakuje i szybko znika z talerza.

Jak myślisz co będzie z połączenie takich składników jak biszkopt czekoladowy, kokosowa budyniowa masa i polewa z mlecznej czekolady? Będzie niezwykle pysze ciasto bounty. Nie mogłam znaleźć właściwego przepisu , ale w końcu się udało. Znajdziesz właśnie tutaj ten niezwykły przepis.

 

Dwa niesamowite składniki jakie ciasto posiada to kokos i czekolada. Smak ma o wiele lepszy niż prawdziwy batonik. Wystarczy schodzić wieczorem ciasto, a rano cieszyć się smakiem popijając kawę. Jak uczysz robić się desery to właśnie zacznij od tego przepisu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

BISZKOPT CZEKOLADOWY

  • ¾ szklanki mąki
  • 4 jajka ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżeczka proszku od pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 500 ml mleka
  • 200 gram masła
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 300 gram wiórków kokosowych
  • Budyń waniliowy
  • ½ szklanki cukru

 

DODATKOWO:
  • Czekoladowa polewa mleczna

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na samym początku zrób biszkopt:

Na sztywno ubij jajka, powoli dodawaj cukier ,dalej miksuj do uzyskania lekkiego puchu.

Dodaj żółtka i dalej mieszaj.

Powoli wsypuj sypki składniki i za pomocą trzepaczki mieszaj.

Użyj tortownicy o średnicy 24 cm i wylej na nią przygotowane ciasto i piecze w 170 stopniach przez 18 minut.

 

2. Kolej na zrobienie masy:

Zagotuj mleczko kokosowe i mleko z dodatkiem cukru i masła, dodaj wiórki kokosowe i budyń. Gotuj do momentu wchłonięcia mleka przez wiórki ( 15-20 minut).

Gotową masę odstaw do ostygnięcia.

 

3. Pora na złożenie ciasta:

Na wystudzony biszkopt wylej masę kokosową , a na nią wlej polewę kokosową.

Najlepiej na całą noc wstaw do lodówki. Życzę smacznego!

 

Podziel się przepisem ze znajomymi.

error: Content is protected !!