Wystarczy kupić zwykły arkusz ciasta francuskiego, by już po kilkunastu minutach cieszyć się smacznym deserem. Przepis.

Prosty i szybki przepis na deser z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Zastąpi klasyczne wietrzniki, zaspokoi zachciankę na coś słodkiego, a do tego jest przepyszny. Koniecznie wypróbuj.

 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki do ubijania
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (można dodać budyń bez gotowania)
  • opcjonalnie: cukier, masło cynamon, pokrojone jabłka

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie należy pokroić na kwadraty.

Każdy kwadrat smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut.

Jeśli budyń przygotowujemy klasycznie to po ugotowaniu należy go przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Jeśli budyń nie jest gotowany to wsypujemy go do zimnego mleka i ubijamy.

Śmietanę również ubijamy i łączymy te dwie przygotowane mieszanki.

Upieczone ciasto w środku kroimy. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na połowę kwadratu nakładamy krem i przykrywamy drugą jego częścią. Ciastka gotowe.

Jako dodatek idealnie sprawdzą się karmelizowane jabłka. W tym celu jabłka kroimy w kostkę i rozpuszczamy masło.

Do masła dodajemy jabłka i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gdy wszystko wystygnie, a jabłka zmiękną na połówkę kwadratu najpierw nakładamy skarmelizowane jabłka, a na nie krem i przykrywamy drugą częścią kwadratu.

 

Smacznego.

error: Content is protected !!