Szybki przepis na idealny i smaczny deser. Włoskie ciasto można serwować wraz ze świeżo zaparzoną kawą lub jako przekąska do ciepłej herbaty.
Oto szarlotka w nowym, wyjątkowym wydaniu. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zachwyceni włoskim ciastem z kawałkami jabłek.
Deser jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania, a ponadto nie zawiera żadnych wyszukanych czy drogich składników – jedynie podstawowe, które można znaleźć prawie w każdym domu. To wspaniały pomysł na wykorzystanie jabłek. Ciasto w niczym nie ustępuje „sklepowym” wypiekom.
Z pewnością zasmakuje każdemu amatorowi ciast z owocami! Świetnie się sprawdzi jako deser, podwieczorek czy po prostu przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Już dziś przygotuj to ciasto z jabłkami, aby rozkoszować się pysznym i prostym domowym wypiekiem.
Składniki:
- jabłka – 4 szt.
- mąka pszenna – 180 g
- proszek do pieczenia – 4 g (łyżeczka)
- cukier – 140 g
- mleko – 125 ml
- masło – 50 g
- żółtka – 2 szt.
- sól – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Masło roztop i przestudź.
Z przygotowanego cukru odmierz 3 łyżki i odłóż na bok. Pozostały cukier utrzyj z żółtkami do otrzymania bardzo jasnej, pulchnej masy bez wyczuwalnych kryształków cukru.
Wlej połowę masła do masy. Wymieszaj, następnie wlej mleko i jeszcze raz zamieszaj masę.
Przesiewaj do ciasta mąkę z proszkiem, mieszając, aż masa będzie jednolita. W międzyczasie dodaj sól.
Formę do pieczenia (najlepiej okrągłą) wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Jabłka umyj, obierz i pokrój w podłużne kawałki. Ułóż na cieście, lekko wciskając. Polej ciasto pozostałym płynnym masłem i posyp 3 łyżkami cukru.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 35 minut.