Raz dwa i gotowe – Przekąska z cukinii, którą każdy pokocha. Hit każdego przyjęcia.

Prezentujemy wyjątkowy przepis na pyszną przekąskę zrobioną z cukinii. Został on opracowany przez jednego z polskich mistrzów kuchni, co gwarantuje, że jest on naprawdę pyszny w smaku.

Zaletą tego przepisu jest również to, że jest to coś, co nie każdy miał okazję spróbować. Poniżej prezentowany przepis jest naprawdę wyjątkowy, dzięki czemu powinien przypaść do gustu praktycznie każdemu.

Przekąska z cukinii

Przekąski z cukinii nadają się do podawania zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności od preferencji. Przepis, który pokazujemy, polega na wykonaniu cukinii w piekarniku, a nie jej smażeniu.

Dzięki temu cukinia zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak, a dodatkowo jest naprawdę zdrowa i dietetyczna. Dlatego też zapraszamy serdecznie do przygotowania tego dania.

Cukinia z przyprawami

  • 3-4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 50 gramów twardego sera
  • trochę soli oraz papryki

Cukinie należy pokroić na plasterki mające około 5 cm, a następnie je posolić. Czosnek trzeba przecisnąć przez tarkę, a ser pokroić na drobnej tarce. Do miski wsypujemy potarty ser, sól, paprykę, czosnek oraz wlewamy olej. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Cukinie pokrywamy przygotowaną marynatą i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Cukinia w bułce tartej

  • 2-3 młode cukinie
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka śmietany
  • kurkuma
  • granulowany czosnek

Cukinie kroimy na kawałki, solimy i zostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie cukinie należy odcedzić i wysuszyć.

Do torebki wsypujemy mąkę wraz z cukinią i potrząsamy, aby mąka równomiernie się wymieszała. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą, a do kolejnej wbijamy jajka ze śmietaną i solą. Cukinie należy zanurzyć w jajku, a następnie zanurzyć w bułce tartej. Tak przygotowaną cukinie trzeba piec w temperaturze 200-220 stopni przez około 15 minut. Smacznego.

error: Content is protected !!