Drobiowe kotlety mielone – Tak delikatnych i soczystych kotletów mielonych nigdy wcześniej nie jadłam.
Mięso drobiowe to najłatwiej dostępny i najchętniej przyrządzany rodzaj mięsa w naszych domach. Dania z drobiu przygotowuje się szybko i bez najmniejszych problemów, a przy tym jest miękkie, delikatne i soczyste.
Z drobiu, można wykonać niezliczoną ilość pysznych dań, bo zawsze świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, ziołami, sosami i najróżniejszymi dodatkami.
Moja rodzina pokochała najbardziej drobiowe kotlety mielone, według tego przepisu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Filet z kurczaka – 700 g
-
Słonina – 150 g
-
Woda – 150 ml
-
Czosnek – 3 ząbki
-
Cebula – 1 sztuka
-
Żółtko jajka – 2 sztuki
-
Masło – 50 g
-
Olej słonecznikowy – 70 ml
-
Ziele angielskie – 3-5 sztuk
-
Liść laurowy – 2 sztuki
-
Czarny mielony pieprz – do smaku
-
Sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. W maszynce do mięsa, zmiel fileta z kurczaka, słoninkę, cebulę i czosnek.
2. Teraz, do masy dodaj żółtka, mąkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
3. Uformuj z przygotowanego mięsa zgrabne kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor po obu stronach.
4. Usmażone kotlety, przełóż do garnka, dodaj masło, ziele angielskie, liść laurowy i dopraw do smaku. Zalej ciepłą wodą, przykryj i duś na małym ogniu, przez 20 minut. Gotowe!