Od lat używam tego przepisu – Szybkie domowe ciasto drożdżowe z lodówki.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia do sklepu?

Zerknij do lodówki, być może masz w niej wszystko, co Ci potrzeba aby zrobić smaczne ciasto. Ciasto drożdżowe z lodówki? Zamiast wyrastać w ciepłym miejscu, schładzasz je? To wydaje się tak absurdalne, że koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Na zimne ciasto będziesz potrzebować:

  • niecałe półtorej szklanki mleka;
  • dwa całe jaja;
  • dwie łyżki stołowe cukru;
  • szczypta soli;
  • pół kostki drożdży;
  • pól kostki margaryny;
  • cztery pełne szklanki mąki pszennej.

Przygotowanie:

Podgrzej mleko tak, aby nie było zbyt gorące ani zbyt chłodne. Rozpuść w nim pokruszone w palcach drożdże. W rondelku na małym ogniu roztop margarynę, a gdy troszkę przestygnie, wlej ją do pieniącego się roztworu.

Kolejno wsyp cukier, wybij jajka i ucieraj stopniowo podsypując ciasto przesianą mąką. Powinno odchodzić ono od ręki dlatego jeśli uważasz że jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto nie może być zbyt suche, ponieważ po upieczeniu będzie twarde.

Ciasto zagnieć porządnie w jednolitą kulę i owiń w plastikowy worek lub torbę. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Możesz także przygotować ciasto wieczorem i rano upiec z niego pyszne bułeczki śniadaniowe lub zrobić struclę z rodzynkami do popołudniowej kawy.

Takie ciasto będzie świetną bazą do rogalików z konfiturą czy też do placka z ulubionymi owocami i kruszonką. Smacznego!

error: Content is protected !!