Smak mile zaskoczył mnie i gości. Zepsuty Kikut – przepis na pyszne, efektowne ciasto.

„Zepsuty kikut” to całkiem nietypowa nazwa dla ciasta, jednak jego smak z pewnością Cię zachwyci!

Jego jedyną zaletą nie jest wspaniały smak, który pokochasz, ale także szybkie i łatwe przygotowanie.

Składniki, które będą Ci potrzebne:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka dżemu (smak wedle uznania, jednak najbardziej polecamy porzeczkowy lub wiśniowy)
  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru

Składniki potrzebne do przygotowania kremu:

  • 0,4 szklanki cukru
  • 0,5 l kwaśnej śmietany

Kiedy przygotujesz produkty, zabieramy się do przygotowania:

Na samym początku ubijamy w misce jajka wraz z cukrem. Następnie do powstałej mieszaniny dodajemy dżem, sodę, mąkę oraz kefir. Całość należy dokładnie wymieszać.

Konsystencja powstałej mieszaniny powinna być lejąca. Teraz zabieramy się za przygotowanie blachy do pieczenia, którą smarujemy margaryną, a kiedy wykonamy tą czynność do blachy wlewamy wcześniej przygotowane ciasto.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i kiedy jest on już gotowy do użycia ciasto pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy po to, aby ostygło. Następnie kroimy je na 2 części.

Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Przygotujmy głęboką miskę, w której następnie znaleźć ma się cukier i gęsta śmietana. Używając miksera całość dobrze mieszamy. Cukier powinien się cały rozpuścić. Każdą warstwę ciasta należy przełożyć kremem, który doda mu niesamowity smak.

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!