Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam. Jak zrobić pyszną kapustę po francusku z piekarnika.

Wykwintne, oryginalne, niecodzienne! Dla wszystkich fanatyków tradycyjnych gołąbków! Kapusta po francusku z piekarnika to przepyszne danie, które łatwo przygotować.

Wiele osób nigdy o nim nie słyszało i nigdy wcześniej go nie próbowało, dlatego podanie go na spotkaniu ze znajomymi, to dobry sposób, żeby im zaimponować i zadziwić ich kupki smakowe!

Potrzebne składniki:

  • 800g mięsa mielonego
  • 1kg kapusty
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 5 kurzych jajek
  • 500g ziemniaków (albo ryżu – wedle uznania i gustu :))
  • pół szklanki mleka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku zajmiemy się naszą główną bohaterką! Zdejmujemy górne liście z kapusty, do garnka wlewamy wodę, a gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niej kapustę i czekamy aż liście zaczną się od siebie oddzielać. Po oddzieleniu liście gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, po czym wyjmujemy je i studzimy.

Teraz pora na cebulę! Obieramy, kroimy i smażymy na patelni, aż stanie się przezroczysta (cebula, nie patelnia;) Następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy na małym ogniu.

Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Wrzucamy do mięsa i cebuli, smażymy  aż będą na wpół gotowe. Dodajemy soli i pieprzu.

Wystarczy jeszcze tylko wymieszać i nadzienie będzie gotowe! (Zamiast tartych ziemniaków możemy użyć ryżu!!). Nie obędzie się także bez jajek i mleka, które ubijamy w osobnej misce. Zaczynamy układać warstwy.

Spód naczynia żaroodpornego przykrywamy liśćmi kapusty, na które przekładamy połowę mięsnego nadzienia, całość polewamy jajkami ubitymi z mlekiem. Następnie powtarzamy cały proces raz jeszcze. Wierzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i smarujemy kwaśną śmietaną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy przez 40 minut. Smacznego! 

error: Content is protected !!