Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego – Domowy gulasz z kurczaka w słoikach.

Przygotowany wcześniej gulasz w słoikach jest świetną propozycją dla zabieganych i zapracowanych osób, które danego dnia nie mają czasu czy też chęci na przyrządzenie smacznego i pożywnego obiadu bądź kolacji.

Składniki:

  • 2 kg mięsa, np. udka z kurczaka,
  • czarny pieprz w ziarnach do smaku,
  • 20 g soli,
  • liść laurowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka należy dokładnie umyć, a następnie oddzielić je od kości, po czym pokroić na kawałki. Do rondelka wsypać ziarenka pieprzu w zależności od tego, jak ostre danie chce się uzyskać. Można także wsypać poza sola inne, ulubione przyprawy, aby jeszcze bardziej podkreślić smak gulaszu.

Rondelek trzeba umieścić na okres czasu wynoszący około 40 minut do lodówki, ale przyprawy „przegryzły się” ze sobą. Słoiki wcześniej trzeba dokładnie umyć, a potem wysterylizować. Na dno każdego z nich wrzucić 2 listki laurowe oraz 10 ziarenek pieprzu. Włożyć, ale niezbyt szczelnie mięso. Całość zakryć folią aluminiową.

Kiedy wszystko będzie już gotowe, przełożyć do zimnego piekarnika oraz włączyć, żeby nagrzał się wyłącznie do 150 stopni maksymalnie. Słoiki zostawić w piekarniku na 4,5 godziny.

Kolejne 30 minut trzeba przeznaczyć na to, żeby naczynia ostygły przed wyciągnięciem ich. Po szczelnym zakręceniu, słoiki odwrócić odwrotnie.

error: Content is protected !!