Ta mikstura mi pomaga. Szybki sprawdzony przepis na nalewkę z imbiru na ból głowy oraz bóle stawów.

Nalewka z imbiru

Od bardzo dawna wiele osób używa nalewki jak lekarstwa na różnego rodzaju bóle. Przygotowanie jej wydaje się bardzo skomplikowane, a to nie jest prawdą. Jest to bardzo proste i każdy może przygotować taką nalewkę samodzielnie w domu.

Jednak aby leczyć się takim specyfikiem warto skonsultować się z lekarzem, czy na pewno możemy się leczyć w ten sposób. Medycyna chińska, tybetańska czy nawet hinduska od ponad 3 tysięcy lat korzystają w lecznictwie z korzenia imbiru. Roślina jest jedną z najstarszych, która jest wykorzystywana do leczenia.

Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Można go nawet używać do odchudzania, problemów trawiennych czy nawet przy braku apetytu. Jest naturalnym antybiotykiem, środkiem napotnym i nawet środkiem o charakterze wykrztuśnym.

Można ją także wykorzystać przy przeziębieniu i przy zaparciach. Działa również rozgrzewająco i łagodząco.

Jest lekiem uniwersalnym i każdy powinien mieć ją w domu na tzw. czarną godzinę”, kiedy dopadnie nas ból lub nawet zwykłe przeziębienie. Jak widać imbir ma bardzo wiele różnych zastosowań, o których nie każdy wiedział. Teraz można się dzielić tą wiedzą z innymi.

Składniki:

  • 300 g imbiru
  • 600 ml brandy
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Obierz imbir i pokrój go na plasterki. Następnie włóż go do słoika i zalej go brandy. Przechowuj słoik przez około 14 dni w ciemnym pomieszczeniu i raz na jakiś czas, mieszaj nim. Po tym czasie zawartość słoika przecedź i dodaj miód oraz sok z cytryny. W ten prosty sposób nalewka jest już gotowa.

Przechowuj ją w lodówce i pij najlepiej 3 razy w ciągu doby, jedną łyżeczkę przed posiłkiem. Jeśli boli Cię głowa, to na nalewka może posłużyć jako lekarstwo. Pomoże także w bólach stawów. Nie należy leczyć się nią dłużej niż tydzień. Jeśli po tygodniu objawy dalej są, należy udać się do lekarza.

Dodatkowo z imbiru wspaniała jest także rozgrzewająca herbata. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo smaczna.

Jest rewelacyjna podczas nawet zwykłego przeziębienia czy nawet podczas zaparć. Nikt nie lubi chorować i warto znać sposoby na szybsze wyleczenie.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • około 5 cm imbiru
  • dodatkowo miód oraz cytryna

Przygotowanie:

Obierz imbir i pokrój go na plasterki. Pokrojony wrzuć do gotującej się wody. Pozostaw wszystko na ogniu przez około 30 minut. Po upływie tego czasu, napar jest gotowy do spożycia. Dla ulepszenia jego smaku i wzmocnienia właściwości zdrowotnych, możesz dodać jeszcze do niego łyżkę miodu oraz sok z cytryny. Te dodatki trzeba dodać do chłodnego naparu.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!