Jak skutecznie uniknąć powstawania komórek nowotworowych? Poznaj produkty, które dla ludzkiego ciała są najbardziej niebezpieczne

Nie mam żadnych wątpliwości, że najlepszym sposobem na dłuższe i zdrowsze życie bez chorobotwórczych patogenów, jest unikanie produktów spożywczych, szczególnie niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

 

Niestety w naszych czasach, bardzo często na raka chorują już bardzo młodzi ludzie i stał on się chorobą cywilizacyjną. Z roku na rok liczba chorujących jest dużo większa, a przyczyną powstawania mogą być najróżniejsze czynniki sprzyjające.

Oprócz czynników hormonalnych i obciążenia genetycznego, mogą mieć na to wpływ również czynniki chemiczne, fizyczne i biologiczne, występujące w otaczającym nas środowisku.

Jednak największym zagrożeniem, na który zresztą mamy duży wpływ jest nasz własny sposób żywienia. Jak głosi znane powiedzenie „Jesteśmy tym, co jemy”.

 

Znani i doświadczeni lekarze onkolodzy podczas przeprowadzonych badań, sporządzili listę produktów zwiększających ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Oto ona:

 

Alkohol i papierosy

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), palenie papierosów i nadmierne spożywanie alkoholu to czynniki najczęściej powodujące rozwój nowotworów,a w szczególności: raka jamy ustnej, przełyku, krtani, jelit i wątroby.

Alkohol, zawiera ogromną ilość etanolu, który uszkadza komórki i są one bardziej podatne na złośliwe zmiany chorobowe w ludzkim organizmie.

 

Sól

Spożywanie nadmiernej ilości soli, powoduje gromadzenie się w organizmie chloru i prowadzi do raka żołądka (głównie dotyczy mężczyzn). Najlepszym sposobem uniknięcia tych nieprzyjemnych dolegliwości jest znaczne jej ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie z codziennej diety.

 

Wątpliwej jakości kiełbasy

Najbardziej niebezpieczne są w szczególności wędzone sklepowe kiepskiej jakości kiełbasy, które konserwowane są azotanem i sztucznymi barwnikami. Spożywane w nadmiernej ilości, mogą powodować raka jelit.

 

Słodkie gazowane napoje

Zawierają ogrom substancji smakowych, słodzących barwników, które mogą powodować raka trzustki. Przeprowadzone przez specjalistów w swojej dziedzinie badania wykazały, że spożywanie 2 szklanek słodkich napojów gazowanych w tygodniu, zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej nawet o 50%.

 

Fast food

Bardzo znane i wyjątkowo lubiane produkty typu fast food, szczególnie zawładnęły sercami najmłodszych. Niestety, nadmierne ich spożywanie prowadzi do otyłości, cukrzycy i może powodować w przyszłości raka piersi.

 

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, warto zatem wyeliminować lub w znacznym stopniu ograniczyć spożywanie szczególnie niebezpiecznych produktów, bez których przecież można równie dobrze żyć zdrowo i o wiele dłużej…Warto przecież chociaż spróbować ochronić swoich bliskich przed nieprzyjemnymi i ciężkimi konsekwencjami stosowanych nawyków żywieniowych. Powodzenia!
error: Content is protected !!