Sprawdzony Przepis Na Jogurtowe Pączki, Które Goszczą W Mojej Kuchni Już Od Wielu Lat – Bez Drożdży Ani Zakwasu.
Pyszne pączki jogurtowe, które zrobisz sama w domu
Te delikatne i puszyste pączki są przede wszystkim wyśmienite, a do tego ich wykonanie to dziecinnie prosta sprawa. Nie tylko najmłodsi, ale również dorośli nie będą mogli oprzeć się pokusie, aby sięgnąć po następnego.
Przygotuj składniki:
- 1 jajko
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder (do posypania)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka, jogurt, cukier i sól wymieszaj dokładnie w jednej misce. Następnie dodaj olej oraz sodę oczyszczoną i połącz wszystko razem. Potem stopniowo małymi porcjami dosypuj przesianą mąkę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste.
Jeżeli jest za gęste, dodaj odrobinę jogurtu (ew. mleka), a jeżeli za rzadkie – trochę mąki. Ciasto zostaw na 25 minut, aby odpoczęło. Wcześniej zawiń je w folię. Po upływie tego czasu, podziel je na dwie równe części i rozwałkuj na na grubość 1 cm.
Na rozwałkowanym cieście wykrawaj szklanką większe koła, a w środku mniejsze (jak przy robieniu klasycznych pączków z dziurką). Smaż aż do zrumienienia w głębokiej patelni lub w garnku z dużą ilością oleju, obracając na drugą stronę. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.