Sprawdzony Przepis Na Jogurtowe Pączki, Które Goszczą W Mojej Kuchni Już Od Wielu Lat – Bez Drożdży Ani Zakwasu. 

Pyszne pączki jogurtowe, które zrobisz sama w domu

Te delikatne i puszyste pączki są przede wszystkim wyśmienite, a do tego ich wykonanie to dziecinnie prosta sprawa. Nie tylko najmłodsi, ale również dorośli nie będą mogli oprzeć się pokusie, aby sięgnąć po następnego.

 

Przygotuj składniki:

  • 1 jajko
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder (do posypania)
  • olej do smażenia

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Jajka, jogurt, cukier i sól wymieszaj dokładnie w jednej misce. Następnie dodaj olej oraz sodę oczyszczoną i połącz wszystko razem. Potem stopniowo małymi porcjami dosypuj przesianą mąkę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste.

Jeżeli jest za gęste, dodaj odrobinę jogurtu (ew. mleka), a jeżeli za rzadkie – trochę mąki. Ciasto zostaw na 25 minut, aby odpoczęło. Wcześniej zawiń je w folię. Po upływie tego czasu, podziel je na dwie równe części i rozwałkuj na na grubość 1 cm.

Na rozwałkowanym cieście wykrawaj szklanką większe koła, a w środku mniejsze (jak przy robieniu klasycznych pączków z dziurką). Smaż aż do zrumienienia w głębokiej patelni lub w garnku z dużą ilością oleju, obracając na drugą stronę. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!