Przepis na kakaowy środek przeciwkaszlowy – Receptura od doświadczonego lekarza, która stawia na nogi.

W okresie jesienno-zimowym bardzo często łapią nas różnego rodzaju infekcje. Większość osób od razu po pojawieniu się pierwszych objawów pędzi do apteki po leki.

 

Jednak jeżeli objawy nie są bardzo intensywne lub chcemy wspomóc konwencjonalne metody leczenia, warto skorzystać z naturalnych sposobów. Jednym z najczęściej wykorzystywanych w mojej rodzinie domowych „leków” przeciwkaszlowych zawsze był kakaowy środek przeciwkaszlowy.

 

Przepis na Kakaowy środek przeciwkaszlowy

 

Składniki:
  • 100g gorzkiego kakao w proszku
  • 300g miodu pszczelego
  • 300g masła
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Do płynnego masła dodaj cały miód i gotuj ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści.

Gdy całość się wymiesza, należy dodać kakao, w dalszym ciągu mieszając, by składniki odpowiednio się połączyły oraz by uniknąć przypalenia. Gotowy „lek” pozostaw na blacie do ostygnięcia, a następnie przełóż do dowolnego naczynia.

 

Jak używać kakaowego środka przeciwkaszlowego

Najlepszą metodą na spożywanie tego cudownego specyfiku jest wymieszanie go w szklance gorącego mleka. W ten sposób jest to nie tylko świetna metoda na pozbycie się kaszlu, ale też pyszny deser!

Badania wskazują na dobroczynny wpływ kakao w przypadku bólów gardła i suchego kaszlu. Dzieje się tak ponieważ zawiera dużo teobrominy, która działa uspokajająco na układ nerwowy, zmniejszając bóle oraz objawy kaszlu.

 

Dodatek miodu z pewnością pomoże, ponieważ wykazuje on działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także wzmacniające odporność organizmu. W przypadku obaw o zniszczenie składników miodu o zbawiennym działaniu przez wysokie temperatury, można dodać go na samym końcu, kiedy cała masa zdąży już ostygnąć, nie wpłynie to negatywnie na uzyskany efekt.

 

Teraz zostało tylko przygotować składniki, pędzić szybko do kuchni i przygotować pyszną, leczniczą miksturę.

error: Content is protected !!