Dla leniwych gospodyń, raz dwa i gotowe – Ciasto kanapkowe, które smakuje obłędnie

Matki w domu zawsze przyrządzają pyszne posiłki oraz desery.

Najczęściej jako matki staramy się, aby były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. Stąd też warto poznać genialny przepis na ciasto kanapkowe!

Wśród dzieci, jak i dorosłych jest to jeden z najbardziej wyczekiwanych przepisów. Już teraz poznaj go i spróbuj przyrządzić samodzielnie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 500 g twarożku
  • 130 g mąki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • skórka od cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę przesyp przez sito, a następnie dosyp do niej proszek do pieczenia. Kolejno w osobnym naczyniu rozpuść 100 g masła. Dosyp 1 szklankę cukru oraz 1 torebkę waniliowego cukru. Teraz wymieszaj składniki.

Po wymieszaniu dosyp jedną łyżkę kakao oraz ponownie mieszaj, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Potem wbij jedno jajko i po raz kolejny mieszaj. Mąkę dodaj dopiero na sam koniec. Teraz formuj i gnieć ciasto w ten sposób, aby nie lepiło się do rąk.

Wyodrębnij około 1/3 ciasta i postaraj się uformować z niego kulkę. Taką kulkę zawiń w folii, a następnie przełóż do zamrażarki. Przygotuj formę (20×20 cm)i wysmaruj ją masłem. Postaraj się rozmieścić ciasto rękoma w jednolity sposób na całej powierzchni formy.

Teraz weź pozostałe 30 g masła i roztop je. W 3 jajkach wyodrębnij żółtka od białek. Schowaj białka do lodówki. Kolejno pościeraj twarożek za pomocą widelca i w momencie, gdy zrobi się kruchy to przemiel go przez sito. Następnie wsyp rodzynki, cukier waniliowy oraz resztę cukru. Całość porządnie wymieszaj. Żółtka wymieszaj najlepiej wykorzystując do tego trzepaczkę. Potem dodaj twaróg.

Nadzienie z twarogu postaraj się delikatnie położyć po całości ciasta czekoladowego, po czym za pomocą łyżeczki wygładź całą powierzchnię. Wyjmij ciasto, które znajduje się w zamrażarce i zetrzyj na tarce prosto na warstwę twarogu znajdującego się na powierzchni ciasta. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz około 50 min.

Do nadzienia dodaj rodzynki razem bądź zamiennie z jakimiś owocami lub orzechami. Tutaj można pokierować się swoimi osobistymi preferencjami.

Jak widać ciasto kanapkowe jest bardzo proste w przyrządzeniu, a na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie i gościom.

error: Content is protected !!