Połącz dwa w jednym i przygotuj ciasto kawowe – Łączy w sobie aromat kawy i delikatny smak. Przepis.
Prezentujemy naprawdę pyszny przepis na ciasto kawowe, które znika bardzo szybko, a także posiada fantastyczny aromat kawy i delikatny smak. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego też każdy sobie z tym bez problemów poradzi.
Co będzie potrzebne?
- 4 duże jajka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- około 200 mililitrów cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub pszennej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki gorącej wody
- 2,5 szklanki mleka
Jak zrobić?
Przede wszystkim bierzemy większą miskę, do której musimy dodać: 1 szklankę cukru, 4 jajka, które ubijemy na pianę z cukrem, dodać olej oraz wodę. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, skrobię, wanilię, kakao i proszek do pieczenia.
Najważniejszą kwestią jest dokładne wymieszanie składników, aby utworzyły jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy. Ciasto należy piec w temperaturze około 180 stopni aż do momentu gdy będzie złocistobrązowe. Jego upieczenie warto sprawdzić wykałaczką.
Czas na przygotowanie kolejnej mieszanki, która składać się będzie z kawy, cukru i gorącej wody. Do tego dodajemy mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto, które wcześniej przygotowaliśmy skrapiamy mlekiem z kawą. Gdy ciasto przestygnie, musimy je odwrócić i udekorować.