Połącz dwa w jednym i przygotuj ciasto kawowe – Łączy w sobie aromat kawy i delikatny smak. Przepis.

Prezentujemy naprawdę pyszny przepis na ciasto kawowe, które znika bardzo szybko, a także posiada fantastyczny aromat kawy i delikatny smak. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego też każdy sobie z tym bez problemów poradzi.

 

Co będzie potrzebne?

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • około 200 mililitrów cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub pszennej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki gorącej wody
  • 2,5 szklanki mleka

 

Jak zrobić?

Przede wszystkim bierzemy większą miskę, do której musimy dodać: 1 szklankę cukru, 4 jajka, które ubijemy na pianę z cukrem, dodać olej oraz wodę. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, skrobię, wanilię, kakao i proszek do pieczenia.

Najważniejszą kwestią jest dokładne wymieszanie składników, aby utworzyły jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy. Ciasto należy piec w temperaturze około 180 stopni aż do momentu gdy będzie złocistobrązowe. Jego upieczenie warto sprawdzić wykałaczką.

Czas na przygotowanie kolejnej mieszanki, która składać się będzie z kawy, cukru i gorącej wody. Do tego dodajemy mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto, które wcześniej przygotowaliśmy skrapiamy mlekiem z kawą. Gdy ciasto przestygnie, musimy je odwrócić i udekorować.

 

Smacznego.

error: Content is protected !!