Zaskoczę Cie tym przepisem na kotlety mięsne: pyszna przekąska z małym sekretem.

Warto wypróbować poniższy przepis na pyszne kotlety, które są nie tylko soczyste, ale również delikatne w swoim smaku.

Składniki:

  • 1 kg mięsa, idealnie nada się do tego wieprzowina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 6 jajek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć, a nadmiar wody osuszyć owijając go w papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar wody i pokroić je na mniejsze kawałki. Potem rozbić każdy z nich tłuczkiem jak na standardowe kotlety. Każda porcja najlepiej, aby była cienko rozbita.

Musztardę należy dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ilość już jest indywidualna. Mięso posolić oraz popieprzyć, a potem natrzeć je przygotowaną mieszaniną z czosnku oraz musztardy.

Mięso można także wcześniej zamarynować i umieścić w lodówce, np. na całą noc. Dzięki temu lepiej „przejdzie” ono dodatkami, ponieważ idealnie „przegryzą się”.

Jajka ubić z dodatkiem soli. Każdy kawałek mięsa najpierw obtaczać w mące pszennej, masie jajecznej, ponownie w mące i jeszcze raz w masie jajecznej.

Przygotowane w ten sposób kotlety smażyć na wcześniej dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Smacznego!

error: Content is protected !!