Szybki przepis na kurczaka ,, 40 ząbków czosnku”, niesamowicie pyszny i prosty w przygotowaniu. Klasyczny przepis z kuchni prowansalskiej.
Pieczony kurczak z tego przepisu jest niesamowicie pyszny i do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Przekonaj się sama.
Jest to klasyczne danie z kuchni prowansalskiej, składniki mogły się w nim zmienić, ale jedno pozostało na pewno czyli 40 ząbków czosnku, które dają nie powtarzalny smak.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Kurczak o wadze 1,5 kg (mogą być to tylko nogi)
-
3-4 główki czosnku (40 ząbków)
-
50 gram masła
-
Łyżka ziół prowansalskich
-
Kieliszek białego wytrawnego wina
-
Sól, czarny pieprz mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku także.
2. W naczyniu do pieczenia rozgrzej masło i podsmaż na nim obrane ząbki czosnku.
3. Włóż kurczaka do naczynia i natrzyj go ziołami, następnie wlej wino. Pamiętaj, aby zawiązać nogi tego kurczaka.
4. Naczynie przykryj folią lub pokrywką i piecz kurczaka przez minimum godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i polej kurczaka powstałym sosem i piecz jeszcze przez 30 minut, aż kurczak będzie miał złoty kolor.