Szybki przepis na kurczaka ,, 40 ząbków czosnku”, niesamowicie pyszny i prosty w przygotowaniu. Klasyczny przepis z kuchni prowansalskiej.

Pieczony kurczak z tego przepisu jest niesamowicie pyszny i do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Przekonaj się sama.

 

Jest to klasyczne danie z kuchni prowansalskiej, składniki mogły się w nim zmienić, ale jedno pozostało na pewno czyli 40 ząbków czosnku, które dają nie powtarzalny smak.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kurczak o wadze 1,5 kg (mogą być to tylko nogi)
  • 3-4 główki czosnku (40 ząbków)
  • 50 gram masła
  • Łyżka ziół prowansalskich
  • Kieliszek białego wytrawnego wina
  • Sól, czarny pieprz mielony

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku także.

2. W naczyniu do pieczenia rozgrzej masło i podsmaż na nim obrane ząbki czosnku.

3. Włóż kurczaka do naczynia i natrzyj go ziołami, następnie wlej wino. Pamiętaj, aby zawiązać nogi tego kurczaka.

4. Naczynie przykryj folią lub pokrywką i piecz kurczaka przez minimum godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i polej kurczaka powstałym sosem i piecz jeszcze przez 30 minut, aż kurczak będzie miał złoty kolor.

 

Zaproś przyjaciół na pyszne danie, na pewno poproszą Cię o ten przepis.
error: Content is protected !!