Lekki i pyszny serniczek na zimno: Śnieżny puch – tylko z 5 składników. Raz dwa i gotowe

ŚNIEŻNY PUCH – SZYBKI SERNICZEK

SKŁADNIKI :

  • O,5kg twarogu z wiaderka – drobno mielonego
  • 2 galaretki owocowe lub według gustu
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 250g śmietanki 36%  lub  30%+śmietan fix
  • średnie opakowanie herbatników [petit beurre]
  • NA WIERZCH : 60g wiórków kokosowych +30g masła +2 łyżki cukru

PRZYSZYKOWANIE

Przyszykuj sobie foremkę na sernik o wymiarach 20×20 i rozłóż na nią folię spożywczą. W międzyczasie przygotuj ulubione galaretki w 0,5 litra gorącej wody bardzo dokładnie mieszając i odłóż do wystygnięcia. Na patelnie daj masło, wiórki kokosowe i cukier .Smaż na małym ogniu ciągle mieszając aż osiągniesz „królewski” kolor.

Schłodzoną śmietanę (36% lub 30%+ śmietan fix) ubijamy na najwyższych obrotach aż będzie sztywna i nie będzie się rozpływała. Zmniejsz obroty i połącz z  cukrem pudrem, cukrem waniliowym i porcjując łyżką dodawać twaróg ciągle miksując  na wolnych obrotach.

Jeżeli masa jest już jednolita to połącz ją z przygotowaną wcześniej galaretką delikatnie mieszając. Przygotuj herbatniki i ułóż je na wierzchu gdy masa trochę stężeje.

Na końcu dodać „królewskie” wiórki kokosowe. SMACZNEGO  😉

error: Content is protected !!