Przepis na niezwykle proste, ale smaczne i pachnące ciasto z mandarynkami. Można się w nim wręcz zakochać.

Prosty przepis na ciasto mandarynkowe

Ciasta są wyjątkowym deserem, którym można rozkoszować się nawet kilka dni w zależności od wielkości blachy na jakiej je upieczemy. Bardzo często wiele przepisów na ciasta powielamy, aż z czasem wypieki zaczynają nam się nudzić. Oto przepis na bardzo proste, aromatyczne i niezwykle smaczne ciasto z mandarynkami, które zaskoczy niejednego smakosza.

 

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • dwa lub trzy żółtka jajka,
  • 2 średniej wielkości mandarynki,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1/2 saszetki cukru waniliowego,
  • 125 ml świeżego mleka,
  • 25 g roztopionego masła do ciasta,
  • 100 g cukru,
  • 25 g masła na polewę,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • dwie łyżki stołowe cukru do posypania ciasta,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia ciasta,
  • 2 lub 3 łyżki stołowe cukru pudru do posypania ciasta.

 

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności żółtka należy ubić wraz z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem i cukrem waniliowym oraz solą. Następnie do powstałej masy należy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia ciasta.

Następnie należy całość dokładnie wymieszać. Gdy to zrobimy należy ciasto przelać do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

Następnie na wierzch masy układamy plastry mandarynek i polewamy je roztopionym masłem. Gdy wszystkie mandarynki polejemy masłem całość należy posypać dwiema łyżkami cukru.

W kolejnym kroku wykładamy nasze ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30-35 minut.

 

Po pół godzinie należy sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulce bądź patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak można je wyjąć, a gdy nieco przestygnie należy je posypać cukrem pudrem.

error: Content is protected !!