Przepis na domowy lek z marchewki i imbiru – oczyści płuca, wyleczy kaszel, pomoże pozbyć się grypy.

Imbir i marchew to nie tylko doskonały duet do przygotowania aromatycznego jesiennego ciasta! Stanowią też skuteczny oręż w walce z jesienno-zimowymi dolegliwościami.

 

Jakie właściwości skrywają te dwa niepozorne składniki? Sprawdźmy!

Marchewka jest bogatym źródłem witamin – głównie z grupy B, ale też A i C. Dostarcza również potasu, fosforu, wapnia i żelaza, które odgrywają ważną rolę we wspieraniu odporności organizmu. 

Oprócz tego, że korzeń marchwi jest prawdziwą witaminową bombą, to dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomaga skutecznie walczyć z kaszlem oraz usuwać z płuc zalegającą wydzielinę.

Aromatyczny imbir jest uznanym specyfikiem cenionym już przez starożytną medycynę Dalekiego Wschodu. Niweluje ból, silnie rozgrzewa, pomagając “wypocić” chorobę i znacząco wspiera siły immunologiczne organizmu.

 

Przepis na sok z marchewki i imbiru – na zapalenie oskrzeli, zaleganie śluzu oraz wspomagająco dla astmatyków

 

Składniki:
  • 1 kg marchwi,
  • 100 g korzenia imbiru.

 

Sposób przygotowania:

Imbir i marchew obierz, a następnie wyciśnij przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Można do tego celu użyć również tradycyjnej sokowirówki, jednak zmniejszy to ilość cennych składników w napoju. Otrzymany sok warto dosłodzić naturalnym miodem, pić 1 szklankę dziennie. Nie należy spożywać więcej niż zalecana porcja przez okres maksymalnie 2 tygodni. Po tym czasie trzeba zastosować co najmniej 7 dni przerwy.

 

Mikstura na kaszel

Marchew, miód, cytryna i imbir – połączona moc tych 4 cennych składników może zdziałać cuda!

 

Składniki:
  • 2 duże marchewki,
  • sok z jednej cytryny,
  • 5 łyżek ulubionego miodu,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 i ½  szklanki wody.

 

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia. Przy pomocy blendera zmiksować marchew z wodą i imbirem na gładką masę. Do kremu marchewkowego dodać miód i sok z cytryny. Powstały syrop należy trzymać w lodówce, najlepiej w zamykanym szklanym pojemniku.

Przyjmować po jednej łyżce kilka razy dziennie, aż do ustąpienia kaszlu. Przygotowane na bazie marchwi naturalne leki będą pomocne w walce z sezonowymi infekcjami, stanami zapalnymi w organizmie, zgagą, ale też jako pomoc w stanach przewlekłego niepokoju i stresu.

 

Kto powinien unikać nadmiaru marchwi w diecie?

Pomimo swych prozdrowotnych właściwości marchew zawiera sporo cukru, dlatego osoby na diecie odchudzającej oraz cierpiące na cukrzycę powinny z rozwagą ją dawkować. 

 

Na zdrowie!

error: Content is protected !!