Jem i nie boję się że przytyję – Roladka marchewkowa – Proste i szybkie dietetyczne danie.

Proste i szybkie danie, jednocześnie o wspaniałym smaku może być świetną propozycją na kolację ze znajomymi, a nawet ciekawą przystawką na święta.

Roladę marchewkową możemy przyrządzić z rozmaitymi nadzieniami. W zależności od okazji, a także indywidualnych preferencji roladę można nadziać zarówno słodkim jak i słonym nadzieniem.

Składniki potrzebne do przygotowania rolady:

  • 750 gramów marchwi
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 1 mała łyżeczka kurkumy
  • 1 mała łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
  • przyprawy do smaku: sól oraz pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru- jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie rolady na słodko

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia na słodko:

  • 200 gramów twarogu
  • szczypta cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki opłukanych pod bieżącą wodą rodzynek

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia na słono:

  • 200 gramów twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku bądź innych ziół, które lubisz
  • przyprawy do smaku: sól

Sposób przygotowania rolady:

Umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach 750 gramów marchwi. Następnie rozpuść 1,5 łyżki masła na patelni i przełóż do niej całą startą marchew. Całość smaż pod przykryciem, aż marchew będzie miękka, powinno to potrwać około 5 minut. Po usmażeniu odstaw marchew do ostygnięcia.

W czasie kiedy marchew będzie stygła, weź przygotowane wcześniej 5 jajek i oddziel do osobnych miseczek żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj kurkumę, sól oraz resztę przypraw i ubij całość przy pomocy rózgi, a następnie dodaj do ostygniętej marchewki.

Do miski z białkami dodaj sól i sok z cytryny i ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodaj pianę delikatnie do ciasta i ostrożnie wszystko razem wymieszaj, uważając aby nie naruszyć struktury piany.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj masłem. Na tak przygotowaną blachę wylej gotowe ciasto, postaraj się je równomiernie rozłożyć na blaszce, aby jego grubość nie przekraczała około pół centymetra. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.

Podczas gdy rolada piecze się w piekarniku, pora przygotować nadzienie. Jeżeli przygotowujesz słone nadzienie: wymieszaj twaróg z przygotowanymi wcześniej posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i całość dopraw do smaku.

Jeżeli przygotowujesz słodkie nadzienie: rozpocznij od zalania wrzątkiem 2 łyżek rodzynek. Odstaw je na minimum 20 minut, następnie wylej wodę w której się moczyły i osusz rodzynki przy pomocy np. ręcznika papierowego. Teraz wymieszaj twaróg z przygotowanymi rodzynkami, cukrem oraz cukrem waniliowym.

Kiedy rolada jest gotowa do wyjęcia z piekarnika, przygotuj sobie kawałek folii spożywczej, ostrożnie wyjmij roladę z piekarnika i obróć ją na drugą stronę, na przygotowaną folię, tak aby papier do pieczenia był na górze. Zdejmij papier i rozprowadź po cieście wybrane przez siebie nadzienie, następnie zawiń roladę w rulon, posiłkując się folią i wsadź ją do lodówki na minimum 20 minut.

Roladę podawaj krojąc ją na kawałki. Smacznego!

error: Content is protected !!