Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa – Przepis na marynowane mięso z cebulą.
Mięso wieprzowe bardzo często gości na naszych stołach.
Przeważnie podajemy je smażone, lub pieczone w piekarniku. Dziś jednak mam dla was inny pomysł, a jest to gotowana wieprzowina w pysznej, aromatycznej marynacie.
Składniki których będziemy potrzebować:
- Mięso wieprzowe (wołowe też się nada)- 500 g,
- Ziarna czarnego pieprzu- 3 sztuki,
- Goździki- 4 sztuki,
- Kolendra (wiem, że nie każdy lubi aromat i smak kolendry, więc z powodzeniem można ją zastąpić natką pietruszki, bazylią lub koperkiem)- 1 pęczek,
- Liść laurowy- 2 sztuki,
- Cebula- 3 sztuki,
- Papryczka chilli – 1 sztuka,
- Woda- 50 ml,
- Sok z cytryny- 90 ml,
- Ocet balsamiczny- 2 łyżki,
- Cukier- 3 łyżki,
- Sól- 1,5 łyżki
- Oliwa z oliwek- 4 łyżki,
- Mielony czarny pieprz- 0,5 łyżeczki,
- Majeranek- 0,5 łyżeczki,
- Natka pietruszki- 1 łyżeczka,
- Ostra mielona papryka- 0,25 łyżeczki.
W garnku gotujemy wodę, do wrzątku wkładamy nasze mięso, ważne jest aby cały kawałek był zanurzony w wodzie. Dorzucamy jedną cebulę, goździki, ziarna pieprzu oraz liście laurowe. Gotujemy przez około 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy trochę soli i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Musimy sprawdzić czy mięso jest gotowe, w tym celu nacinamy je i sprawdzamy czy sok, który z niego wypływa jest przezroczysty czy czerwonawy. Jeśli sok jest przezroczysty, mięso jest gotowe, jeśli nie trzeba je jeszcze trochę pogotować.
Czas na marynatę.
Do miseczki wlewamy 50ml wody (najlepiej tej z gotowania), sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz olej. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Ponownie mieszamy. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w cienkie pierścienie. Mięso wyciągamy z wody, kroimy w średniej grubości plastry i przekładamy je do miski naprzemiennie z cebulą.
Całość zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Co jakiś czas możemy delikatnie zamieszać nasze mięso, żeby jeszcze lepiej przeszło marynatą.