Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa – Przepis na marynowane mięso z cebulą.

Mięso wieprzowe bardzo często gości na naszych stołach.

Przeważnie podajemy je smażone, lub pieczone w piekarniku. Dziś jednak mam dla was inny pomysł, a jest to gotowana wieprzowina w pysznej, aromatycznej marynacie.

Składniki których będziemy potrzebować:

  • Mięso wieprzowe (wołowe też się nada)- 500 g,
  • Ziarna czarnego pieprzu- 3 sztuki,
  • Goździki- 4 sztuki,
  • Kolendra (wiem, że nie każdy lubi aromat i smak kolendry, więc z powodzeniem można ją zastąpić natką pietruszki, bazylią lub koperkiem)- 1 pęczek,
  • Liść laurowy- 2 sztuki,
  • Cebula- 3 sztuki,
  • Papryczka chilli – 1 sztuka,
  • Woda- 50 ml,
  • Sok z cytryny- 90 ml,
  • Ocet balsamiczny- 2 łyżki,
  • Cukier- 3 łyżki,
  • Sól- 1,5 łyżki
  • Oliwa z oliwek- 4 łyżki,
  • Mielony czarny pieprz- 0,5 łyżeczki,
  • Majeranek- 0,5 łyżeczki,
  • Natka pietruszki- 1 łyżeczka,
  • Ostra mielona papryka- 0,25 łyżeczki.

W garnku gotujemy wodę, do wrzątku wkładamy nasze mięso, ważne jest aby cały kawałek był zanurzony w wodzie. Dorzucamy jedną cebulę, goździki, ziarna pieprzu oraz liście laurowe. Gotujemy przez około 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy trochę soli i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Musimy sprawdzić czy mięso jest gotowe, w tym celu nacinamy je i sprawdzamy czy sok, który z niego wypływa jest przezroczysty czy czerwonawy. Jeśli sok jest przezroczysty, mięso jest gotowe, jeśli nie trzeba je jeszcze trochę pogotować.

Czas na marynatę.

Do miseczki wlewamy 50ml wody (najlepiej tej z gotowania), sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz olej. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Ponownie mieszamy. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w cienkie pierścienie. Mięso wyciągamy z wody, kroimy w średniej grubości plastry i przekładamy je do miski naprzemiennie z cebulą.

Całość zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Co jakiś czas możemy delikatnie zamieszać nasze mięso, żeby jeszcze lepiej przeszło marynatą.

Gotowe! Gwarantuję, że tak podaną przekąską będą się zachwycać i prosić nas o przepis. Smacznego!

error: Content is protected !!