Nadziewane schabowe – Genialny smak i aromat mięsa, który pokochają Twoi bliscy od pierwszego kęsa

Nie ma nic lepszego, jak soczysty kawał dobrego mięsa kryjący w sobie aromatyczną niespodziankę i roztopiony ser.

 

Jeśli brakuje Ci pomysłów na podanie schabowego w wyjątkowej odsłonie – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Przepis polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych i ceniącym swój czas spędzony w kuchni. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g schabu (lub filetów z kurczaka)
  • 100 g żółtego sera
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, papryka (ulubione przyprawy) do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, pokrój na równej wielkości kotlety. Następnie, rozbij kotlety tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy rozbity kotlet, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi przyprawami.

 

2. Poukładaj kotlety na talerz, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

3. W tym czasie, zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone pokrój wzdłuż na 4 części. Na każdym rozbitym wcześniej plastrze mięsa, poukładaj kawałek ogórka i szczelnie zawiń.

 

4. Żeby mieć pewność, że podczas pieczenia się nie rozwiną, możesz zabezpieczyć brzegi wykałaczkami. Poukładaj je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Skrop również olejem wierzch roladek.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

6. Kilka minut przed końcem pieczenia, posyp wierzch roladek startym serem i zapiekaj do czasu, aż ser się rozpuści. Smacznego!

error: Content is protected !!