Poznaj przepis na napar z czosnku i liścia laurowego – jest skuteczny w leczeniu zapalenia oskrzeli, bólu stawów i nadciśnienia

Czosnek jest rośliną niedocenianą – a szkoda. Często okazuje się przydatny nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. Jego zastosowanie obejmuje leczenie nadciśnienia, bólu kości i stawów czy zapalenia oskrzeli.

 

Osoby, które mają to szczęście, że w ich kuchni nie brak czosnku i liścia laurowego, mogą przyrządzić wspaniały napar. Pomaga on w walce z wymienionymi wyżej dolegliwościami, wzmacnia też odporność organizmu, co jest szczególnie przydatne jesienią i zimą.

 

Jakie są właściwości lecznicze czosnku?

Czosnek zawiera tak wiele cennych dla naszego zdrowia substancji, że właściwie trudno wyobrazić sobie bez niego tradycyjną medycynę. Jego działanie obejmuje przede wszystkim stymulację funkcji układu odpornościowego. Znane są też jego właściwości antywirusowe. Wszystko to spowodowane jest obecnością alicyny – cennej substancji leczniczej.

Mniej znany jest fakt, że czosnek pomaga w odchudzaniu, pozwalając zapanować nad nadmiernym apetytem. Z innych zastosowań czosnku warto wymienić wspomaganie leczenia alergii oraz cukrzycy. Czosnek posiada oczywiście również interesujący smak, co czyni go składnikiem wielu intersujących potraw.

 

Co należy wiedzieć o liściu laurowym?

Warto powiedzieć kilka słów również o właściwościach liścia laurowego – drugiego ze składników leczniczego naparu.  Liść laurowy zawiera substancje, działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Wspomaga nasze wysiłki w walce z chorobami układu krążenia  oraz pozwala na ograniczenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

Główne substancje lecznicze, zawarte w liściu laurowym to eugenol i cineol.  Oczywiście liść laurowy, podobnie jak czosnek, posiada – oprócz zastosowań leczniczych – szereg właściwości kulinarnych. Nas jednak przede wszystkim interesuje jego udział w leczniczym naparze.

 

Przepis na wspaniały napar z czosnku i liścia laurowego

Przygotowanie tej herbatki nie jest trudne. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 suszone liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około pół litra wody.

W pierwszym etapie wodę gotujemy w niewielkim rondelku. Następnie do wrzątku wrzucamy przygotowany wcześniej liść laurowy, a całość gotujemy przez jakieś 3 minuty. Teraz przychodzi kolej na czosnek: należy go najpierw zmiażdżyć, a następnie dorzucić do rondla z liściem laurowym i wodą.

I to już wszystko. Gaz należy wyłączyć, całość pozostawić do ostudzenia.  Napar zaleca się pić w dawkach dwóch szklanek dziennie, najlepiej po posłodzeniu miodem.

 

Czy herbatka z liściem laurowym i miodem jest odpowiednia dla każdego?

Niestety – nie każdy może się cieszyć wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi tego naparu. Głównym przeciwskazaniem jest okres ciąży i karmienia piersią. Warto też skonsultować jego picie z lekarzem, jeżeli przyjmujemy jakieś leki na stałe: ich interakcje ze składnikami naparu mogą być potencjalnie niebezpieczne.

Trzeba też zachować umiar, rozsądek i zwykłą ostrożność: przedawkowanie opisywanego tu naparu może powodować między innymi senność i bóle głowy. Wystąpienie takich skutków ubocznych nie powinno być jednak dla nas szczególnie groźne. Warto po prostu zaczekać na ich ustąpienie, zachowując przy tym ostrożność i umiar w aplikowaniu sobie opisanej tu herbatki w przyszłości.

error: Content is protected !!