Odkąd ją jem nie choruję – Pasta czosnkowa na kanapki – zdrowa i pyszna – naturalny antybiotyk.
W naszym klimacie zimą często możemy odczuć brak świeżych warzyw i owoców.
Dobrym sposobem, aby uniknąć nudy w kuchni w tym okresie jest przygotowanie jak największej ilości przetworów w porze letniej. Dziś pokażę wam przepis na aromatyczną pastę z czosnku na zimę, która urozmaici niejedno danie, a jednocześnie jest świetna na zimową porę ze względu na zdrowotne właściwości czosnku.
Zastosowań jest wiele- możesz użyć jej do posmarowania kanapki, zabielić nią sos lub zupę, albo dodać czosnkowego smaku zapiekankom.
Składniki:
- 250g czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Co będzie potrzebne?
- niewielki słoiczek (300ml)
- blender (ręczny lub najlepiej kielichowy)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy słoik – gotujemy go w gorącej wodzie w celu sterylizacji i wycieramy do sucha lub czekamy aż wyschnie. Podaną ilość czosnku obieramy i rozdrabniamy w blenderze.