Odkąd ją jem nie choruję – Pasta czosnkowa na kanapki – zdrowa i pyszna – naturalny antybiotyk.
W naszym klimacie zimą często możemy odczuć brak świeżych warzyw i owoców.
Dobrym sposobem, aby uniknąć nudy w kuchni w tym okresie jest przygotowanie jak największej ilości przetworów w porze letniej. Dziś pokażę wam przepis na aromatyczną pastę z czosnku na zimę, która urozmaici niejedno danie, a jednocześnie jest świetna na zimową porę ze względu na zdrowotne właściwości czosnku.
Zastosowań jest wiele- możesz użyć jej do posmarowania kanapki, zabielić nią sos lub zupę, albo dodać czosnkowego smaku zapiekankom.
Składniki:
- 250g czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Co będzie potrzebne?
- niewielki słoiczek (300ml)
- blender (ręczny lub najlepiej kielichowy)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy słoik – gotujemy go w gorącej wodzie w celu sterylizacji i wycieramy do sucha lub czekamy aż wyschnie. Podaną ilość czosnku obieramy i rozdrabniamy w blenderze.
Dodajemy sól, sok z cytryny, oliwę i ponownie blendujemy. Przygotowaną pastę przekładamy do sterylnego słoiczka, zalewamy łyżeczką oliwy z oliwek i zamykamy.
Tak przyszykowana pasta jest gotowa do przechowywania. Możemy trzymać ją w lodówce, lub jeśli zależy nam na dłuższym utrzymaniu jej świeżości nadaje się ona również do mrożenia. Dobrym sposobem jest mrożenie mniejszych porcji w pojemniku na kostki lodu – pozwoli nam to cieszenie się nią przez długi czas.
Pasta czosnkowa z ziołami
Składniki:
- 250g czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 30ml oliwy z oliwek
- 2 gałązki kopru
Przygotowanie:
Pastę przygotowujemy analogicznie do wersji podstawowej. W blenderze rozdrabniamy czosnek, następnie dodajemy posiekany koperek oraz resztę składników.