Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk – Super przepis na pieczone ziemniaczki.

Jest to danie bardzo szybkie i proste do wykonania, a zarazem niesamowicie smaczne. Aby się o tym przekonać trzeba koniecznie je spróbować.

Ten sposób na pewno jest zupełnie czymś innym i oryginalnym. Przypadnie do gustu nawet najbardziej wyrafinowanym smakoszom.

Przepis jest bardzo łatwy do zapamiętania, więc na pewno uda się go nauczyć na pamięć i dzielić z innymi. Sami będziecie zaskoczeni jakie to dobre

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • sos sojowy – 40 g
  • czosnek – 2-3 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy – 40 g
  • pęczek ziół do smaku – 1 pęczek
  • pieprz i sól

Składniki dodatkowego sosu:

  • majonez – 2 łyżki
  • śmietana – 100 g
  • bazylia – 1 łyżeczka
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo – około 5-7 minut. W tym czasie można zająć się przygotowaniem sosu.

Czosnek trzeba przepuścić przez praskę i wymieszać go z olejem słonecznikowym i sosem sojowym. Na koniec można przyprawić solą i pieprzem według uznania. Ostudzone ziemniaki należy równomiernie polać przygotowanym sosem i przykryć naczynie. Następnie trzeba nim lekko potrząsnąć.

Blachę wysmarować olejem słonecznikowym i poukładać na niej plastry ziemniaków w niedużej odległości od siebie. Należy piec przez około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Aby ziemniaki smakowały jeszcze lepiej można polać je sosem śmietankowym. Należy wymieszać majonez, śmietanę, bazylię oraz przyprawić go solą i pieprzem także według własnego uznania.

Sos trzeba dokładnie wymieszać i polać nim ziemniaczki. Można już cieszyć się ich pysznym smakiem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!