Idealne rozwiązanie na przekąskę dla dzieci lub rodziny. Pyszny deser, który przygotujesz w 30 minut, bez użycia piekarnika.

Pyszny deser, który można przygotować w zaledwie pół godziny i to w dodatku bez piekarnika. Oto przepis na zaskakująco smaczne pierniczki miodowe, prosto z…patelni.

 

Potrzebne składniki:

  • 100g miodu
  • 130g masła
  • 150g gotowanego, słodzonego skondensowanego mleka
  • 200g śmietany 18/20%
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka wbijamy jajka, dodajemy miód, masło oraz szczyptę soli. Garnuszek ze składnikami władamy do większego garnka na tzw. kąpiel wodną. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż składniki się ze sobą połączą. Kiedy to nastąpi dodajemy sodę oczyszczoną i raz jeszcze mieszamy.

W momencie, w którym zacznie pojawiać się pianka dodajemy trochę mąki pszennej i dokładnie mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, czekamy aż ostygnie i dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 8 takich samych części, które potem należy cienko rozwałkować.

 

Rozgrzewamy patelnię i każdy taki rozwałkowany placek smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony przez 1-2 minuty. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kremu, poprzez wymieszanie śmietany z mlekiem skondensowanym.

Usmażone wcześniej placki smarujemy przygotowanym przed chwilą kremem i układamy jeden na drugim. Następnie wkładamy nasz deser do lodówki.  Po kilku godzinach można go wyjąć, udekorować według swoich preferencji, pokroić na kawałki i gotowe.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!