Wspaniały przepis na pierogi ruskie, na pewno zachwyci Cię ich smak.

Aby pierogi były pyszne to ciasto musi być delikatne , a farsz dobrze przyprawiony.

 

LISTA SKŁADNIKÓW
  • Na ciasto potrzebne jest:
  • 450 ml ciepłej wody*
  • Kilogram mąki poznańskiej
  • Płaska łyżeczka soli
  • Jajko

 

NA FARSZ POTRZEBNE JEST:
  • 800 gram białego sera
  • 1 i ½ kg ugotowanych ziemniaków**
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 średnie cebule

 

NA OKRASĘ POTRZEBUJESZ:
  • Oliwę
  • 2 średnie cebule

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

CIASTO:

1. Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj wodę, jajko i sól. Zagniataj do momentu, aż ciasto będzie delikatne. Gotowe ciasto owiń folią i odłóż na 20-30 minut. Po takim czasie ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Możesz zaczynać lepić pierogi.

 

FARSZ

1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę do uzyskania złocistego koloru. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel ser i ziemniaki , po czym dodaj zmielony czarny pieprz, sól i podsmażoną cebulkę.

2. Mieszaj do połączenia się składników. Gdy będziesz dosypywać pieprz to pamiętaj, że tradycyjny farsz jest pikantny.

 

3. Z foli wyjmij ciasto i podziel go na 5-7 części. Mąką posyp blat. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Bierz po jednym kawałku ciasta, a resztę przykryj ściereczką, aby ciasto nie wyschło.

4. Za pomocą szklanki lub okrągłego naczynia wycinaj kółka. Na środek połóż odrobinę farszu i sklej ze sobą brzegi. Uważaj, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Gdy ciasto nie chce się skleić posmaruj je wodą.

 

5. Na blat posypany mąką układaj zrobione pierogi, następnie przykryj je ściereczką. Na ¾ wysokości garnka wlej wodę dodaj oliwę, sól i doprowadź do wrzenia. Po kilka pierogów wrzucaj do gotującej się wody.

6. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką. Podczas wypływania pierogów gotuj jeszcze przez 1,5 minuty i wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Od wielkości i grubości pierogów zależy czas gotowania.

 

OKRASA

1. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Oliwę wlej na patelnię, tak aby zakryła dno. Podsmaż cebulkę na złoty kolor i posyp nią ugotowane pierogi.

*ilość wody zależna jest od rodzaju mąki
**dzień wcześniej najlepiej ugotować ziemniaki

 

WAŻNE

1.Do garnka wlewamy dużą ilość wody, ponieważ pierogi muszą swobodnie pływać.

2.Ciasto powinno być delikatne i cienkie, a farszu powinno być dość dużo

 

3. Najlepiej pierogi smakują drugiego dnia, gdyż często podsmażane są na maśle lub oleju

4. Można je zamrozić po ugotowaniu lub przed. Postaraj się, aby się nie skleiły. Jak masz taką możliwość ułóż na tacce pierogi i włóż je do zamrażalnika. Gdy już zamarzną przełóż je do woreczka i przechowuj maksymalnie 4 miesiące.

 

Pokaż ten przepis znajomym i cieszcie się razem cudownym smakiem pierogów.
error: Content is protected !!