Plastry pieczonej wieprzowiny- smakuje o wiele lepiej niż tradycyjnie zrobione.

Wspaniały przepis dla osób lubiących soczysty schab. Rodzina będzie zachwycona z tak wspaniałego dania.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 cebule
  • Kilogram schabu wieprzowego
  • Pomidor
  • 240 gram sera
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka ketchupu
  • łyżka majonezu
  • sól i mielony pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wrzuć pokrojoną w pól pierścienie cebulę. Dodaj sól, pieprz i majonez, wszystko wymieszaj. Pomidory dokładnie umyj i pokrój plastry. Do kolejnej miseczki wlej śmietanę bądź jogurt naturalny i dodaj ketchup oraz musztardę.

2.Czas na przygotowanie mięsa. Schab pokrój w plastry. Maksymalna grubość powinna być 1,5 cm. We wzór siateczki ponacinaj z obydwu stron. Z każdej strony przypraw solą.

3. Papierem wyłóż blachę i kładź na niej przygotowane mięso. Posmaruj sosem każdy kawałek, połóż plaster cebuli i pomidora.

4. Przykryj folią i piecz przez 50 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia zdejmij folię , połóż plaster sera i piecz przez kolejne 10 minut. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!