Kolacja jak marzenie – Ta zapiekana cukinia z pomidorami króluje w moim domu.

Prawdą jest, że aby być zdrowym, należy żyć zdrowo.

Bardzo mocną sferę stanowi tu odżywianie, gdyż to za jego sprawą możemy dostarczyć organizmowi życiodajnych witamin oraz minerałów. Wiele z tych substancji zawierają w sobie warzywa, zaś jednym ze sztandarowych jest tu cukinia.

Cukinia to bardzo wartościowe warzywo, ponieważ działa zbawiennie na:

  • układ trawienny
  • usprawnia procesy metaboliczne
  • wygląd skóry
  • kłopoty z nadciśnieniem
  • kłopoty z wątrobą

Istnieje wiele pysznych dań z wykorzystaniem cukinii. Jednym z nich jest łatwa w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i pomidorami oraz serem na wierzchu. Dzięki niej nie tylko ucieszymy podniebienie, ale również dostarczymy niezbędnych składników odżywczych naszemu organizmowi. To również dobre rozwiązanie dla osób, które nie preferują w swojej duecie mięsa.

Zapiekanka cukiniowo-pomidorowa – składniki

Aby przygotować naszą zapiekankę, potrzebujemy:

  • pomidorów – 2 sztuki
  • cukinii – 2 sztuki
  • ziemniaków – 1 sztuka
  • sera twardego typu – 150 g
  • soli i pieprzu – według uznania
  • ziół prowansalskich – według uznania
  • cebuli – 1 sztuka

Zapiekanka cukiniowo-pomidorowa – przygotowanie

Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju do uzyskania złotawego zabarwienia. Ziemniaki obieramy i wraz z pomidorami i cukinią kroimy w plastry. Przygotowujemy żaroodporne naczynie. Na dnie rozkładamy równomiernie usmażoną uprzednio cebulę, zaś na niej pionowo i naprzemiennie plastry warzyw.

Całość doprawiamy, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około pół godziny. Po upływie tego czasu danie wyciągamy, odkrywamy i posypujemy uprzednio utartym na tarce o grubych oczkach serem. Pieczemy jeszcze przez 15 – 20 minut do rozpuszczenia sera.

Zapiekankę spożywamy na ciepło samą lub może ona stanowić dodatek do drugich dań.

error: Content is protected !!