Bomba witaminowa – Pyszne solone pomidory. Lepiej zrób więcej słoików.

Prezentujemy przepis na wyjątkowe lekko solone pomidory, które są idealne na zimę. Są one doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni.

Przepis jest naprawdę prosty, szybki i każdy sobie z nim poradzi bez kłopotów. Pomidory przygotowane w ten sposób mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kolacji czy też różnego rodzaju spotkania w gronie rodzinnym i znajomych.

Co będzie nam potrzebne?

  • kilogram pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • litr wody
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • chrzan, koper, pietruszka

Sposób przygotowania

Przede wszystkim przygotowując pomidory według tego przepisu, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim należy wybierać małe, mające średnicę około 5-6 centymetrów, które nie będą za mocno dojrzałe. Na każdym z pomidorów należy dokonać kilku nakłuć przy wykorzystaniu wykałaczki. Nakłucia powinny zostać wykonane w okolicy miejsca, w którym była łodyga.

W ten sposób przygotowane pomidory należy włożyć do słoików. Sól i cukier trzeba rozpuścić w wodzie. Taką zalewą napełniamy słoiki, w których znajdują się pomidory. Do każdego słoika trzeba dodać czosnek, liść chrzany, koper i pietruszkę.

Tak przygotowane słoiki powinny zostać postawione na 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

Tak przygotowane pomidory to naprawdę świetna przekąska, zwłaszcza na lato. Dodatkową jej zaletą jest fakt, że jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.

error: Content is protected !!