Pyszna nadziewana kapusta- Wiosenna przekąska, po którą każdy sięga.
Moi domownicy uwielbiają jak robię leniwą nadziewaną kapustę. Przygotowuje ją często na święta, gdyż jest banalnie prosta w zrobieniu , a do tego rewelacyjnie smakuje. Postępuj według przepisu poniżej i ciesz się przepysznym daniem.
LISTA SKŁADNIKÓW
-
200 gram ryżu
-
500 gram mielonej wołowiny
-
Kilogram kapusty
-
Marchew
-
Cebula
-
200 gram śmietany
-
250 ml mielonych pomidorów lub soku pomidorowego
-
Pieprz
-
Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Kilka liści kapusty połóż na dnie naczynia , następnie zostaw kilka liści na przykrycie góry , pamiętaj aby twarde części odkroić.
2. Marchew i cebulę dokładnie posiekaj. Dolej do nich sok pomidorowy, następnie duś przez 5 minut.
3. Ryż ugotuj na pół twardo, następnie wymieszaj go z mięsem mielonym oraz dodaj duszone wcześniej warzywa. Pozostałą część kapusty posiekaj i dodaj do wszystkich składników i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kwaśną śmietanę i ponowie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystkie składniki.
4. Uzyskane nadzienie przenieś do formy. Jeżeli masz zbyt dużo liści to przekładaj na przemiennie z farszem.
5. Przykryj liśćmi, które na samym początku zostawiłaś i włóż gotową formę do piekarnika.
6. Piecz przez godzinę w 180 stopniach.
7. Podawaj na gorąco z odrobiną śmietany.