Pyszna nadziewana kapusta- Wiosenna przekąska, po którą każdy sięga.

Moi domownicy uwielbiają jak robię leniwą nadziewaną kapustę. Przygotowuje ją często na święta, gdyż jest banalnie prosta w zrobieniu , a do tego rewelacyjnie smakuje. Postępuj według przepisu poniżej i ciesz się przepysznym daniem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 200 gram ryżu
  • 500 gram mielonej wołowiny
  • Kilogram kapusty
  • Marchew
  • Cebula
  • 200 gram śmietany
  • 250 ml mielonych pomidorów lub soku pomidorowego
  • Pieprz
  • Sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Kilka liści kapusty połóż na dnie naczynia , następnie zostaw kilka liści na przykrycie góry , pamiętaj aby twarde części odkroić.

2. Marchew i cebulę dokładnie posiekaj. Dolej do nich sok pomidorowy, następnie duś przez 5 minut.

3. Ryż ugotuj na pół twardo, następnie wymieszaj go z mięsem mielonym oraz dodaj duszone wcześniej warzywa. Pozostałą część kapusty posiekaj i dodaj do wszystkich składników i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kwaśną śmietanę i ponowie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystkie składniki.

4. Uzyskane nadzienie przenieś do formy. Jeżeli masz zbyt dużo liści to przekładaj na przemiennie z farszem.

5. Przykryj liśćmi, które na samym początku zostawiłaś i włóż gotową formę do piekarnika.

 

6. Piecz przez godzinę w 180 stopniach.

7. Podawaj na gorąco z odrobiną śmietany.

 

Czy znasz także szybkie i proste przepisy? Podziel się proszę tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi.
error: Content is protected !!