Pyszne klopsy z piekarnika- soczyste mięso z dodatkiem delikatnego puree ziemniaczanego.
Uwielbiam robić takie dania, którymi moja rodzina się zajada. Zrobiłam dziś na obiad klopsiki z przepisu poniżej, ich smak jest rewelacyjny ,a klopsiki są po prostu delikatne. Szybko znikają z talerzy.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
700 gram ziemniaków
-
200 gram twardego sera
-
350 gram mielonej wieprzowiny
-
60 gram masła
-
50 gram koperku
-
50 ml mleka
-
2 ząbki czosnku
-
Cebula
-
2 jajka
-
Sól
-
Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ugotuj ziemniaki, następnie utłucz i odstaw do ostygnięcia. Dodaj jajko, posiekany koper, mleko, masło i przyprawy. Na gładką masę wymieszaj wszystkie składniki.
2.Drobno pokrój cebulę lub zmiel za pomocą blendera, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , jajko, pieprz i sól oraz wrzuć mięso. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
3. Na małe kostki pokrój ser, następnie kawałek sera zawiń w kawałek mięsa mielonego i uformuj okrągłe pulpety. Gotowe kuli obtocz w ziemniakach. Wszystkie kawałki sera zrób tak samo.
4. Naczynie do pieczenia posmaruj mała ilością masła, połóż na nich klopsiki, następnie posyp startym serem. Piecz w piekarniku przez 40 minut w 190 stopniach.
5. Pulpety podawaj z jogurtem greckim, śmietaną albo sosem śmietanowym. Zamiast farszu mięsnego użyj smażonych pieczarek lub jajek z ziołami. Smacznego!