Pyszne klopsy z piekarnika- soczyste mięso z dodatkiem delikatnego puree ziemniaczanego.

Uwielbiam robić takie dania, którymi moja rodzina się zajada. Zrobiłam dziś na obiad klopsiki z przepisu poniżej, ich smak jest rewelacyjny ,a klopsiki są po prostu delikatne. Szybko znikają z talerzy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 700 gram ziemniaków
  • 200 gram twardego sera
  • 350 gram mielonej wieprzowiny
  • 60 gram masła
  • 50 gram koperku
  • 50 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ugotuj ziemniaki, następnie utłucz i odstaw do ostygnięcia. Dodaj jajko, posiekany koper, mleko, masło i przyprawy. Na gładką masę wymieszaj wszystkie składniki.

2.Drobno pokrój cebulę lub zmiel za pomocą blendera, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , jajko, pieprz i sól oraz wrzuć mięso. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

3. Na małe kostki pokrój ser, następnie kawałek sera zawiń w kawałek mięsa mielonego i uformuj okrągłe pulpety. Gotowe kuli obtocz w ziemniakach. Wszystkie kawałki sera zrób tak samo.

4. Naczynie do pieczenia posmaruj mała ilością masła, połóż na nich klopsiki, następnie posyp startym serem. Piecz w piekarniku przez 40 minut w 190 stopniach.

 

5. Pulpety podawaj z jogurtem greckim, śmietaną albo sosem śmietanowym. Zamiast farszu mięsnego użyj smażonych pieczarek lub jajek z ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!