Pyszne kotleciki z przepisu mojej przyjaciółki. Posmakuje całej rodzinie.

Kotlety pożarskie są przygotowane z mięsa kurzego lub połączone mięsa kurze i cielęce. Wiele osób myśli, że są to kotlety z wieprzowiny, ale są w błędzie.

 

Tradycyjne kotlety pożarskie formowane były w kształt udka z kością a nie piersi z kurczaka. Teraz jest nie ważne jaki kształt mają , ważne jest to w jaki sposób są przygotowane. On jest nadal prosty jak kiedyś.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 gram mielonego drobiowego mięsa
  • Bułka tarta
  • Całe jajko
  • Żółtko
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Kajzerka namoczona w wodzie

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Kajzerkę namocz w wodzie. Zmielone mięso przenieś do dużej miski , następnie dodaj jajko i żółtko. Wyciśnij lekko bułkę i dodaj do miski , dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem.

2. Namocz dłonie i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jak składniki zostały połączone, zacznij formować kotlety.

 

3. W jednym talerzu przygotuj bułkę tartą, a w drugim rozbite jajko. Obtocz w nich kotlety, następnie smaż na patelni na złoty kolor.

4. Jeśli chcesz mieć bardziej wyrazisty smak dodaj więcej przypraw. Dodać możesz również przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, majeranek czy roztopione masło. Po połączeniu wszystkich składników postępuj tak samo jak poprzednio.

 

5. Zamiast bułki tartej użyj do panierowania płatków kukurydzianych. Dla urozmaicenia wygładu obtocz jeszcze w słoneczniku.

 

Kotlety te stanowią zazwyczaj dodatek do obiadu. Podać możesz je z ryżem lub kaszą , albo bardziej standardowo czyli z ziemniakami. Podkreślając ich smak przygotuj sos czosnkowy lub pieczarkowy.

 

Spróbuj użyć sosu BBQ, a przekonasz się , że on także wyśmienicie pasuje do kotletów pożarskich.

 

Jako surówkę zrób marchewkę z groszkiem lub po prostu podać fasolę szparagową. Świetnym rozwiązaniem będzie także sałatka z sezonowych warzyw.
error: Content is protected !!