Pyszne rogaliki z dżemem – jak u babci. Przygotuj je w ten sposób, a rodzina Ci podziękuję.

Domowe rogaliki – jak u babci

Miękkie maślane rogaliki to smak naszego dzieciństwa. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was tradycyjny przepis na tą przepyszną przekąskę.

Rogaliki nadają się idealnie na śniadanie. Można je zrobić także z nadzieniem jak dżem, mak czy orzechy. Na co tylko masz ochotę.

 

 

Składniki

  • mąka (500 g)
  • suche drożdże (2 łyżeczki)
  • cukier (5 łyżek)
  • jajka (2 sztuki)
  • masło (75 g)
  • mleko (200 ml)
  • sól (pół łyżeczki)
  • sezam (2 łyżki)
  • dżem do nadzienia (100 g)

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na kilkanaście minut.

 

 

Do miski wrzuć przesianą mąkę, dodaj resztę cukru, sól oraz jedno ubite jajko. Następnie dodaj mieszankę drożdżową i zagnieć wszystko dłońmi na ciasto.

Na końcu dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Przykryj je folią i odstaw na godzinę.

 

 

Kiedy ciasto urośnie podziel je na 12 kawałków. Z każdego uformuj kulkę, przykryj je ręcznikiem lub folią i odstaw ponownie na 10 minut.

Rozwałkuj każdą kulkę na podłużne placki o długości trochę dłuższej niż dłoń.

 

 

Połóż łyżkę dżemu na krawędzi i złącz krawędzie placka, aby nadzienie nie wyciekło. Z drugiej strony placka zrób cztery nacięcia i uformuj na rogalika.

 

 

Kiedy wszystkie rogaliki będą zrobione to przenieś je na blachę do pieczenia z wyłożonym papierem i odstaw je na kilkanaście minut.

 

 

Rogaliki posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem, cukrem lub makiem.

 

 

Włóż je następnie do nagrzanego na 180 piekarnika i piecz je przez około 20-25 minut.

Rogaliki są gotowe! Życzymy smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!