Pyszne rogaliki z kwaśną śmietaną i jabłkowym nadzieniem. Najlepszy smak deseru.

Cudowny przepis, który będziesz często robiła.
Wykorzystaj jabłka, które masz w domu i zrób pyszne chrupiące rogaliki. Nadzienie może być również z makiem, dżemem lub orzechami włoskimi. Odmierzaj składniki za pomocą szklanki o pojemności 200 ml.

 

Przygotuj składniki:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Szklanka letniego mleka
  • 125 gram roztopionego masła
  • Skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • Kostka drożdży
  • 3 jajka

 

Do wyboru nadzienie:
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 4-5 jabłka, cynamon, cukier
  • Nadzienie orzechowe:
  • 1-2 łyżki mleka, zmielone orzechy, cukier

 

Do posmarowania rogali potrzeba:
  • 2 łyżki mleka, 2 żółtka

 

Sposób wykonania:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj startą skórkę z cytryny, sól, jajka, cukier, śmietankę

2. Do letniego mleka wrzuć drożdże wymieszaj je, następnie dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odłóż na bok. Do miski wlewamy drożdże dodajemy roztopione masło.

 

3. Rękoma wyrób ciasto. Ugniataj przez około 10 minut, następnie odłóż aby wyrosło. Teraz masz czas na przygotowanie nadzienia jabłkowego: na tarce zetrzyj jabłka, dodaj cynamon i cukier. Nadzienie z orzechów: gorącym mlekiem zalej orzechy, dodaj cukier. Nadzienie makowe zrób tak samo.

 

4. Na blat posyp mąkę i wyłóż na nią gotowe ciasto, pokrój na 8 kawałków. Każdy z tych kawałków podziel na mniejsze części. Jeden po drugim kawałku ciasta zwijaj w okrąg. W górnej części ciasta natnij nożem.

 

5. Na dolną część połóż nadzienie. Za pomocą łyżki wyciśnij sok z jabłek, tak aby nie wypływał podczas pieczenia. Zwiń rogaliki, i wyłóż na blachę. Dokładnie wymieszaj mleko z jajkami i posmaruj każdy rogalik. Piecz przez 20-25 minut w 190 stopniach, na złocisty kolor.

 

Smacznego!
error: Content is protected !!