Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz – Roladka z kurczaka w butelce.

Drobne przekąski między posiłkami są przyjemnością, na którą każdy sobie czasem pozwala.

Spróbowanie czegoś poza słodkościami, w wersji wytrawnej może być świetną odmianą dla podniebienia. Przepis na rolkę drobiową idealnie nadaję się na letnie dni.

Jak zrobić domowy salceson z kurczakiem?

Na początek trzeba 1 kilogram mięsa pokroić na kawałki, które następnie trzeba usmażyć. Do kurczaka nie trzeba dodawać tłuszczu. Należy go dusić przez okres około 30 minut. Na początku trzeba go również doprawić pieprzem i solą.

W przepisie będzie trzeba użyć 20g żelatyny, którą należy rozrobić zgodnie z instrukcją producenta. Po przygotowaniu żelatyny wymieszaj ją z bulionem z kurczaka. Bulion przelej z patelni, kiedy ostygnie.

Wystudzone mięso czas przyprawić. Do tego celu potrzebny będzie przeciśnięty przez praskę czosnek- 1 lub 2 ząbki, a do tego prażone orzechy (około 70g). Na tym etapie można dodać również inne dodatki takie jak groszek, kukurydza czy inne warzywa wedle uznania. Do tak przygotowanej mieszanki należy wlać bulion z żelatyną.

Wszystkie składniki należy pozostawić w misce i przygotować czystą, plastikową butelkę. Dobrze by była ona o pojemności 2L. Po przestygnięciu masy z żelatyną trzeba przelać wszystko do butelki, a następnie zostawić na jakiś czas stężało w lodówce.

Proces ten zajmie kilka godzin, ale można też zostawić butelkę na całą noc. Po tym czasie rolada z kurczakiem jest gotowa do spożycia.

By wyjąć roladę z butelki, należy przeciąć nożem wzdłuż plastik, a następnie wyjąć zawartość. Roladę można jeść samą, ale świetnie smakuje również z dodatkiem octu winnego.

error: Content is protected !!