Soczystość piersi z kurczaka – krok po kroku. Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.

Każdy uwielbia smak pieczonego kurczaka. Zdarza się, że mięso jest zbyt suche i powoduje zmianę smaku potrawy, jednak pewien wybitny kucharz opracował metodę jak zrobić soczystego kurczaka i nazwał go ,, Zebra”.

 

Polega to na przecięciu filetu i włożeniu pomiędzy pomidory, które swój sok puszcza, a to powoduje że mięso zacznie się rozpływać w ustach. Za pomocą marynaty kurczaka także dodaje delikatności i soczystości.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 gram twardego sera
  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 50 ml śmietany
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • Do smaku sól
  • Do smaku pietruszka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.W małym naczyniu wymieszaj sos sojowy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie obtocz mięso i odłóż na 30 minut.

2. W między czasie pokrój ser i pomidory w plasterki. Pokrój dwa ząbki czosnku i dodaj do śmietany.

 

3.W trzech miejscach natnij każdy kawałek .W nacięciach naprzemiennie wkładaj ser i pomidora. Polej to przygotowaną śmietaną z czosnkiem.

4. Olejem słonecznikowym posmaruj formę do pieczenia. Połóż do niej filet.

 

5. Piecz przez 30-40 minut w 200 stopniach.

 

Danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Mięso smakuje cudownie i jest do tego soczyste. Życzę smacznego!
error: Content is protected !!