Domownicy zjedli całą blachę w jeden dzień – Pyszna delikatna szarlotka na mleku.

Pyszna szarlotka będzie świetnym deserem zwłaszcza jesienią kiedy pod dostatkiem mamy jabłka czyli podstawowy i najważniejszy składnik tego ciasta.

Jak zrobić?

Potrzebne będą następujące składniki:

  • jabłka
  • jajka
  • mleko
  • olej słonecznikowy
  • mąka
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • tarta bułka

Najpierw ubijamy w misce 4 jajka razem z 200 gramami cukru pudru i jedną łyżeczką cukru waniliowego. Następnie trzeba wlać do ubitej masy jajecznej 350 ml mleka i 100 ml oleju słonecznikowego. Wszystko dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy ze sobą suche składniki ciasta.

A więc 350 gram mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy do tego masę z jajek, mleka i oleju i delikatnie ale dokładnie mieszamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Obrane i oczyszczone z nasion jabłka kroimy na cienkie plasterki, najlepiej 4 sztuki.

Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Na dnie układamy połowę plasterków z jabłek. Później wylewamy ciasto, a na wierzchu znów układamy plasterki z jabłek.

Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.

Żeby sprawdzić czy ciasto na pewno jest upieczone możemy posłużyć się patyczkiem. Wkłuwamy go w szarlotkę, a jeśli po wyjęciu jest całkiem suchy znaczy to, że upiekło się dobrze, natomiast jeśli na patyku zauważymy troszkę ciasta surowego (niedopieczonego) potrzymajmy jeszcze kilka minut dłużej w piecu.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Pysznie smakuje w połączeniu z lodami.

error: Content is protected !!