Domownicy zjedli całą blachÄ™ w jeden dzieÅ„ – Pyszna delikatna szarlotka na mleku.
Pyszna szarlotka będzie świetnym deserem zwłaszcza jesienią kiedy pod dostatkiem mamy jabłka czyli podstawowy i najważniejszy składnik tego ciasta.
Jak zrobić?
Potrzebne będą następujące składniki:
- jabłka
- jajka
- mleko
- olej słonecznikowy
- mÄ…ka
- cukier puder
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- sól
- tarta bułka
Najpierw ubijamy w misce 4 jajka razem z 200 gramami cukru pudru i jedną łyżeczką cukru waniliowego. Następnie trzeba wlać do ubitej masy jajecznej 350 ml mleka i 100 ml oleju słonecznikowego. Wszystko dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy ze sobą suche składniki ciasta.
A więc 350 gram mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy do tego masę z jajek, mleka i oleju i delikatnie ale dokładnie mieszamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Obrane i oczyszczone z nasion jabłka kroimy na cienkie plasterki, najlepiej 4 sztuki.
Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Na dnie układamy połowę plasterków z jabłek. Później wylewamy ciasto, a na wierzchu znów układamy plasterki z jabłek.
Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.
Żeby sprawdzić czy ciasto na pewno jest upieczone możemy posłużyć się patyczkiem. Wkłuwamy go w szarlotkę, a jeśli po wyjęciu jest całkiem suchy znaczy to, że upiekło się dobrze, natomiast jeśli na patyku zauważymy troszkę ciasta surowego (niedopieczonego) potrzymajmy jeszcze kilka minut dłużej w piecu.