Lepszej nie znajdziesz. Rewelacyjny przepis na szarlotkę z pianką budyniową.
Rewelacyjne połączenie kruchego ciasta z dodatkiem jabłek zachwyci wszystkie gusta.
Od wielu lat króluje na polskich stołach, ewentualne zmienia się tylko forma i urozmaicenie. Jedyną zmieniona formą w tym przepisie jest dodanie kremu budyniowego. Martwisz się, że zrobienie tego ciasta jest za trudne?
Oczywiście, że się mylisz. Znajdziesz poniżej doskonały przepis , który dostałam od cioci a jest ona mistrzynią wypieków. Spróbuj zrobić to ciasto, a sama się przekonasz, że jest naprawdę proste. Posmakuje wszystkim z Twojej rodziny.
LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
Na ciasto potrzebne będą:
-
1 kostka schłodzonego masła ( 200 gram)
-
2 szklanki mąki pszennej tortowej ( 300 gram)
-
3 czubate łyżki cukru pudru (40 gram)
-
4 żółtka
-
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
Garść bułki tartej ( do oprószenia kruchego spodu)
Potrzebne składniki na piane budyniową:
-
¾ szklanki cukru (160 gram)
-
4 białka
-
Opakowanie cukru waniliowego
-
2 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (80 gram)
-
2/5 szklanki oleju (100 ml)
Potrzebne składniki na masę jabłkową:
-
1,1 kg jabłek
-
Płaska łyżeczka cynamonu
-
2 czubate łyżki drobnego cukru
-
Wyciśnięty sok z jednej małej cytryny
-
Czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
-
Śmietana 18% i cukier puder do przygotowania lukru
-
Cukier puder do oprószenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZARLOTKI:
Przygotowanie spodu kruchego:
1. W misce rozdrobnij zimne masło, następnie dodaj składniki sypie takie jak proszek do pieczenia, mąkę i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, i wyrób z nich ciasto. Podziel je na dwa równe kawałki. W folię zawiń każdy osobno kawałek i włóż do zamrażalnika na godzinę.
Wykonanie masy jabłkowej.
1. Umyj i obierz jabłka, następnie pokrój je w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Smaż na patelni około 10 minut na małym ogniu dodając sok z cytryny i cynamon. Pamiętaj , aby często mieszać.
2. Wierzch posyp mąką ziemniaczaną i odstaw do wystygnięcia. Formę o wielkości 23,5 x23,5 wyłóż papierem. Na przygotowaną formę zetrzyj na grubych oczkach jedną część ciasta, dokładnie rozłóż, następnie posyp bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach, następnie odstaw do ostygnięcia.
3. Na sztywną piane ubij jajka. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy cały czas mieszając. Zmniejsz obroty w mikserze i dodaj stopniowo budyń, mieszaj aż składniki się połączą.
4. Jako ostatni dodaj olej do masy, i mieszaj tak aby stanowił jednolitą masę z pianką. Na chłodny spód połóż podsmażone jabłka , a następnie masę budyniową. Przykryj ucierając drugą część ciasta.
5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut, aż zarumieni się wierzch. Gotowe ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.