Lepszej nie znajdziesz. Rewelacyjny przepis na szarlotkę z pianką budyniową.

Rewelacyjne połączenie kruchego ciasta z dodatkiem jabłek zachwyci wszystkie gusta.

 

Od wielu lat króluje na polskich stołach, ewentualne zmienia się tylko forma i urozmaicenie. Jedyną zmieniona formą w tym przepisie jest dodanie kremu budyniowego. Martwisz się, że zrobienie tego ciasta jest za trudne?

 

Oczywiście, że się mylisz. Znajdziesz poniżej doskonały przepis , który dostałam od cioci a jest ona mistrzynią wypieków. Spróbuj zrobić to ciasto, a sama się przekonasz, że jest naprawdę proste. Posmakuje wszystkim z Twojej rodziny.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:

Na ciasto potrzebne będą:

  • 1 kostka schłodzonego masła ( 200 gram)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ( 300 gram)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (40 gram)
  • 4 żółtka
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Garść bułki tartej ( do oprószenia kruchego spodu)

 

Potrzebne składniki na piane budyniową:
  • ¾ szklanki cukru (160 gram)
  • 4 białka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (80 gram)
  • 2/5 szklanki oleju (100 ml)

 

Potrzebne składniki na masę jabłkową:
  • 1,1 kg jabłek
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki drobnego cukru
  • Wyciśnięty sok z jednej małej cytryny
  • Czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • Śmietana 18% i cukier puder do przygotowania lukru
  • Cukier puder do oprószenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZARLOTKI:

 

Przygotowanie spodu kruchego:

1. W misce rozdrobnij zimne masło, następnie dodaj składniki sypie takie jak proszek do pieczenia, mąkę i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, i wyrób z nich ciasto. Podziel je na dwa równe kawałki. W folię zawiń każdy osobno kawałek i włóż do zamrażalnika na godzinę.

 

Wykonanie masy jabłkowej.

1. Umyj i obierz jabłka, następnie pokrój je w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Smaż na patelni około 10 minut na małym ogniu dodając sok z cytryny i cynamon. Pamiętaj , aby często mieszać.

2. Wierzch posyp mąką ziemniaczaną i odstaw do wystygnięcia. Formę o wielkości 23,5 x23,5 wyłóż papierem. Na przygotowaną formę zetrzyj na grubych oczkach jedną część ciasta, dokładnie rozłóż, następnie posyp bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach, następnie odstaw do ostygnięcia.

 

3. Na sztywną piane ubij jajka. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy cały czas mieszając. Zmniejsz obroty w mikserze i dodaj stopniowo budyń, mieszaj aż składniki się połączą.

4. Jako ostatni dodaj olej do masy, i mieszaj tak aby stanowił jednolitą masę z pianką. Na chłodny spód połóż podsmażone jabłka , a następnie masę budyniową. Przykryj ucierając drugą część ciasta.

 

5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut, aż zarumieni się wierzch. Gotowe ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

 

Teraz możesz rozpływać się nad wspaniałym smakiem szarlotki. Życzę smacznego!
error: Content is protected !!