Wątróbka – Miękka i soczysta, dokładnie taka jaka powinna być

Wątróbka wołowa jest posiłkiem, który bogaty jest w wiele wartości odżywczych. Tak więc zachwyca nie tylko smakiem a także dostarcza energii na cały dzień. Poleca się ją szczególnie tym osobą, które mają problem z niedoborem cynku a także żelaza.

 

Ponadto jest lekkostrawna a także niskokaloryczna. W dużych ilościach powinna być spożywana przez ludzi, którzy mają niski poziom hemoglobiny. Warto zaznaczyć, że kusi ceną. Jest to niedrogie a także bardzo popularne danie. A więc jak ją odpowiednio przygotować?
Jeśli lubisz wątróbkę, ale chciałabyś przygotować ją w inny niż dotychczas, sposób. Polecam mój przepis, który zapewni unikalny smak, który zaskoczy wszystkich spożywających posiłek. Aby przystąpić do zadania przygotuj następujące

 

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko
  •  wątróbka w ilości 600 g.
  •  czosnek – 3 ząbki
  •  cukier w ilości 1 łyżeczki
  •  sól w ilości 1 łyżeczki
  •  soda w ilości 1,5 łyżeczki
  •  cebula w ilości 1 sztuki
  •  mąka kukurydziana potrzebna będzie do panierki
  •  do smażenia użyj oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE

1. Rozpocznij od umycia wątróbki i jej osuszania. Następnie należy pokroić w kostkę, najlepiej na duże kawałki.

 


2.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Rozpocznij to zadanie od wymieszania całego jajka z solą, cukrem, sodą a także czosnkiem (czosnek należy przecisnąć przez praskę). Następnie dodaj wątróbkę. Wstaw całość do lodówki i pozostaw na minimum 2 godziny.

 

3. Następnie przystąp do pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na oleju słonecznikowym.

 

4. Zmarynowany kawałek wątróbki obtocz w mące a następnie włóż go na rozgrzaną oliwę. Dla smaku można dodać troszkę masła. Aby wątróbka była dobra należy ją smażyć około 3 minut z każdej strony.

 

5. Na koniec dobrze podsmażoną, przyrumienioną wątróbkę obsyp wcześniej usmażoną cebulą, przykryj a także zmniejsz temperaturę. Pozostaw na około 5 minut. Gotowe!

 

Wątróbka, która jest przygotowana w ten sposób po prostu rozpływa się w ustach. Posiada chrupiącą skórkę. Jej niezwykły aromat zachęci pozostałych do jej spożycia. Jest to bardzo prosty, szybki a także smakowity przepis na smażoną wątróbkę.

 

Przygotuj to danie w swoim domu, zachwyć domowników i nie zapomnij podzielić się relacją z ich reakcji. Wyraź swoją opinię.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!