Włoski placek ziemniaczany podany na talerzu- smak zadowala każde podniebienie

Podany placek ziemniaczany z warzywami, gości często na moim stole, rodzina i przyjaciele są zachwyceni oryginalnym smakiem.

 

Przygotowanie jest bardzom proste, a smak wyrazisty. Składniki, które potrzeba na pewno posiadasz w swojej kuchni.

Przygotuj:
  • Dwa duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 papryki
  • Pomidor
  • 100 gram twardego sera
  • 200 ml mleka
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 16 gram proszku do pieczenia
  • Łyżka posiekanej pietruszki
  • Tarty ser lub mozzarella
  • Sól i pieprz

 

Sposób wykonania:

1. Obierz ziemniaki, następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj je, dokładnie wyciśnij sok. Paprykę, cebulę i pomidora dokładnie umyj, następnie pokrój na kawałeczki. Do drugiej miski wbij jajka, przypraw pieprzem, solą, dolej oliwy i mleka. Dodaj wszystkie warzywa i mocno wymieszaj.

2. Pokrój w kostkę ser, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. Na blachę wyłóż papier i rozprowadź masę ziemniaczaną.

 

Posyp startą mozzarella już ulubionym serem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż blachę. Piecz przez 35-40 minut. Danie już gotowe. Życzę smacznego!
error: Content is protected !!