Ten wypiek zawsze się uda – Włoskie ciasto „12 łyżek”. Smakuje każdemu. Goście oszaleją z zachwytu

Często jakość przepisów kulinarnych tkwi w ich prostocie.

Tak jest również w tym przypadku: odpowiednie proporcje, mieszanie, pieczenie i przepyszny efekt gwarantowany. Wystarczy pół godziny aby cieszyć się świetnym dodatkiem do kawy. Przygotowanie ciasta „12 łyżek” nie jest trudne, więc poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony amator wypieków.

Potrzebne składniki:

  • 3 sztuki jaj kurzych,
  • 12 łyżek cukru,
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek mąki pszennej,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • pół cytryny,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Ubić jajka z solą, do momentu uzyskania piany o puszystej konsystencji. Dodać cukier i ubijać dalej. Do ubitych jaj dodać: mleko, olej, sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zamieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać ciasto.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczone ciasto można udekorować zgodnie z własnymi preferencjami, np. lukrem, czekoladą czy owocami. Robiąc to samo ciasto kilka razy, można cieszyć się jego unikalnym smakiem każdorazowo dodając inną dekorację.

Smacznego!

error: Content is protected !!