Ziemniaczki ślimaczki- wspaniałe popisowe danie mojej teściowej. Przekonaj się ,że smakują rewelacyjnie.

Znajdziesz tu przepis na wyśmienite ziemniaczki ślimaczki.

 

Dodatek przypraw całkiem zmieni smak ziemniaczków, będą one teraz pyszniejsze i bardziej aromatyczne. Za pomocą kurkumy uzyskasz piękny złoty kolor.

 

Na pewno posmakuje wszystkim gościom ta wyśmienita przekąska.

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 200 gram mąki
  • 100 ml wody
  • Łyżka oleju roślinnego
  • Pół łyżeczki soli
  • Dodatkowo szczypta mielonej kurkumy

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA NADZIENIE:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki sezamu
  • Pęczek ulubionych ziół ( natka pietruszki, bazylia, kolendra, koper)
  • 1/6 łyżeczki zmielonego imbiru

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj w mundurkach. Gdy trochę wystygną obierz je i ugnieć na puree. Dodaj sól, sezam, posiekane zioła, cukier i przyprawy, następnie wymieszaj. Nadzienie jest już gotowe.

2. Do miski wsyp kurkumę, mąkę, masło, sól i wodę. Zagnieć dokładnie ciasto, następnie przykryj je i odłóż je na 30 minut.

3. Na grubość 3-4 mm rozwałkuj ciasto. Schłodzone nadzienie połóż na nim i przyciśnij ręką. Ciasto zwiń w rolkę.

4. Posyp mąką blat i układaj na niej pocięte plastry o grubości 1,5-2 cm.

5. Wlej 1-2 łyżek oleju roślinnego na patelnię, pokrojone plasterki smaż na złocisty kolor.  Życzę smacznego!

error: Content is protected !!